Фотоизложбата “Визия, разказ, докосване" на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив гостува в изложбена зала “Иван Милев" в Казанлък, съобщоха за "Фокус" от Община Казанлък. Куратор на експозицията е Стоян Маринов. 

Съвсем целенасочено темата на проекта е забраждането, коментира гл. ас. д-р по етнология към Българската академия на науките Галин Георгиев, цитиран от общинския пресцентър. Чрез разказа на изследователя Стоян Маринов и чрез изразните средства на фотографията изложбата се превръща в своеобразна приказка за времената, в които забрадката е била една от най-важните части в цялостната структура и символиката на българската женска носия. 

Каталогът представя част от традиционната етнографска естетика на забражданията от различни региони на страната в съответствие с поводите, по които се използват забрадките, наименованията им, както и техните прилежащи части, материали, украса и други. Концепцията включва представянето на деветнадесет забраждания и украси за глава, възстановени по редки образци, събирани и окомплектовани от Стоян Маринов в редица селища в страната и в чужбина, както и в резултат от неговите проучвания на музейни колекции, литературни източници и снимки. Той успява да издири и изучи, да систематизира и да възстанови десетки български народни облекла, накити и части от традиционни костюми, а резултатът е забележителната му частна колекция, част от чийто елементи имат възможност да видят жителите и гости на Казанлък. 

Изложбата разкрива същността на забраждането, чиито елементи притежават както материално, така и нравствено-духовно, социално и естетическо измерение. Визуалният разказ представя украсите и забрадките за глава и като продукт, съчетаващ занаятите тъкачество, везба, плетиво, гайтанджийство, шивачество, изработка на ювелирни накити и накити от мъниста, оформяне на прически, апликация, използване на материали от растителен и животински произход, посочва още д-р Галин Георгиев. Образите на момите лазарки, на булки и невести, както и на по-възрастни жени, превеждат зрителя през различни етнографски области и групи от българската етническа територия, включително и сред преселниците от Северна Добруджа, българите от Мала Азия, дошли от Турция след Балканските войни и други. 

Експозицията е част от програмата на юбилейния 120-и Празник на розата в Казанлък, в която са включени множество културни събития. Празникът започна на 19 май с конкурса-спектакъл “Царица Роза", а кулминацията е на 2, 3 и 4 юни, когато ще бъде отбелязан Празника на град Казанлък, ще се състои официалното коронясване на новоизбраната Царица Роза и по улиците на града ще премине пъстро карнавално шествие. Специални гости са румънската поп звезда Инна и групата Boney M. Xperience. 

Рени АТАНАСОВА