На ул. "Опълченска"2 във Варна, по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН бе официално открит Общностен център Компас, част от Българската мрежа за закрила и включване "Компас". Съинициатори са Асоциация "ЕНЕРДЖИ“, с партньорството на Български червен кръст, Фондация за достъп до права ФАР и Каритас България.

На откриването на Общностен център Компас представиха фотоизложба "Пътят на бежанеца“. Експозицията е реализирана със съдействието на варненски фотожурналисти, отразяващи бежанците от войната в Украйна.

На откриването на центъра присъства и Седа Кузуджу - представител на Върховния комисариат на бежанците на ООН (ВКБООН) в България. Преди прерязването на лентата, тя обсъди с кмета на Варна Благомир Коцев мерки в подкрепа интеграцията на бежанците в морския град. В разговорите се включиха и  заместник-кметовете - по социалната политика Снежана Апостолова и по образование - Павел Попов.

По време на срещата стана ясно, че тази година нараства броят на търсещите убежище в България семейства, преобладаващо украински граждани. В най-голям процент те са жени с деца, имащи нужда от дом, образование и работа. За много от тях Варна е предпочитан град, заради сходствата в езика, близостта на териториите, климата и религията, посочиха експертите от ВКБООН. По думите им основен стълб в механизмите за културна и социална интеграция на бежанци и главен приоритет в работата им  е осигуряването на достъп до образование и предоставяне възможности за работа.

Една от дългогодишните инициативи на Комисариата за приобщаване на бежанци е международната кампания "Food for thought" - храна приготвена от ръцете на различни култури и етноси, която да събира хората заедно и провокира позитивни разговори докато се хранят, разказаха международните експерти. Обсъдени бяха още броя на децата посещаващи детски градини и училище във Варна, както и позитивните примери на общности подкрепящи бежанците в града. Тема на разговорите бяха и възможностите за работа и реализация, организация на езикови курсове и ролята на местната власт в живота на търсещите убежище. По време на срещата, двете страни се обединиха около идеята да се потърси пространство, където представители на Общината да предоставят консултации за бежанци, търсещи връзки с работодатели, информация за административни и социални услуги и образование.