Фотоизложба от Австрия за деня на река Дунав гостува в Русе. Откриването ще бъде на 29 юни от 17 часа в Дом Канети на ул. "Славянска“ 12, предават от "РусеИнфо". 

Изложбата ще бъде представена в Русе по покана на МД “Елиас Канети“. Неин куратор е Малвина Талик – научен сътрудник в Института за Дунавския регион и Средна Европа. Тя пристига в Русе, за да я открие лично. Малвина е от Полша, но от 10 години река Дунав е част от ежедневието ѝ във Виена. Фотографията е нейна страст и същевременно част от работата ѝ с организирането на тази изложба. А тя се ражда така:

"Заедно с Марио Лакнер, мой колега, искахме да покажем различни гледни точки на живота по бреговете на Дунав. Беше важно всяка страна да бъде представена в изложбата, за да се подчертае колко разнообразна и международна е реката. Предизвикателството беше, че понякога получавахме много снимки от една страна и само няколко от друга. Това, което свързва всички точки и картини, е една история, разказана от Дунава, която можете да прочетете, когато посетите изложбата. Това е само един от начините, по които може да се подходи към изложбата. Използвам го и като отправна точка, за да говоря за много аспекти от живота на река Дунав: отдих, туризъм, биоразнообразие, селско стопанство, търговия, но също и предизвикателства като недостиг на вода, замърсяване, дилемата между опазването на природата и икономическия прогрес.“

Засега изложбата е показвана само във Виена в Института за Дунавския регион и Централна Европа. Русе ще бъде първата спирка в предстоящото ѝ пътуване извън Австрия. Част от събитията за Международния ден на р. Дунав е оперетният галаконцерт-спектакъл на Държавна опера – Русе "На гости в малката Виена“ на 30-ти юни. Той започва в 20.30ч. на площада пред операта.

Всяка година на 29-ти юни 14-те държави от Дунавския басейн отбелязват международния ден на реката. Това е датата, на която е подписана Конвенцията за опазване нар. Дунав