Фотоизложбата "Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана" ще представи Регионалният исторически музей – Добрич в Тервел. Поводът е 147-годишнината от избухването на въстанието. В добруджанския град ще бъдат показани 12-те иенформационни табла от изложбата на РИМ-Добрич, проследяващи както известни събития от Априлската епопея, така и въстаническите действия на север от Балкана.

Посетителите ще могат да се запознаят с въстанието в Търновския революционен окръг – драматичната съдба на десетдневната Новоселска република, пътят на четите на поп Харитон и Бачо Киро, на Цанко Дюстабанов, Сидер Грънчаров, Таньо войвода и Христо Ботев. Акцентирано е и върху добруджанци – участници в Ботевата чета. Дизайнът на информационните табла е на добричкия художник Венцислав Великов.

Идеята на изложбата е да покаже, че макар и неорганизирано и стихийно, Априлското въстание е резултат от стремежа към свобода на българския народ не само в Четвърти революционен окръг. Събитията на север от Балкана са не по-малко драматични и героични от тези в добре познатите центрова на въстанието в Средногорието и Родопите. Ще бъде показана и реплика на въстаническа униформа с дулнозарядно оръжие от фонда на РИМ – Добрич.

Изложбата се открива днес от 17:30 ч. в Исторически музей – Тервел.