Фотодокументална изложба в Литературния музей на Добрич разказва за списание "Мисъл", създадено преди 130 години и оставило ярка българска диря в европейското културно наследство, предаде репортер на "Фокус". Експозиция от 14 постерни табла представя д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и Петко Тодоров. Наричат ги в литературознанието Великата четворка от кръга "Мисъл“. Акцент е поставен върху личността на Пенчо Славейков и последните му години в Италия в град Брунате, където живее, там умира и там е погребан. 

Автори на изложбата са екип от Централната библиотека на Българската академия на науките, най-голямата научна библиотека в България. Тя и преди е гостувала на добричката публика и Дом-паметник "Йордан Йовков" със своя експозиция.

Музейните специалисти от добруджанския град посвещават изложбата на още две годишнини. През миналата година се навършиха 110 години от смъртта на Пенчо Славейков, а през 2023-та отбелязваме 135 години от рождението на Дора Габе. Поетесата добруджанка по рождение започва творческия си път и на страниците на списание "Мисъл“, с подкрепата на Голямата четворка – особено на Пейо Яворов.

Част от литературната история на България от началото на миналия век очаква любителите на писаното слово и на българската култура във фоайето на Добричкия литературен музей, който за пореден път поднася на културната общност в града преживяване, което няма как да не укрепи чувството ни за принадлежност към европейската култура и ценности.

Жулиета НИКОЛОВА