Отговори на въпросите каква е целта на "История словенобългарска“ и защо въздействието й е толкова голямо ще се опитат да дадат участниците във Форум "Силата на словото и българския дух“. Организатори на събитието са Инициативен комитет и Фондация "Виделей България“.

Форумът, който е организиран по повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История словенобългарска“, ще бъде открит днес в 13.00 часа в Зала "Люмиер“ на НДК. В него ще участват представители на академичните среди, преподаватели, писатели, журналисти и артисти.



Директорът на Историческия музей в Перущица доц. Веселина Вачкова ще говори на тема "За някои "липси“ и "излишъци“ в Паисиевата история“. За живота и делото на Паисий Хилендарски в българската историческа памет пред участниците във форума ще разкаже бившият ръководител на катедра "Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ проф. Христо Матанов.



На форума ще бъдат представени проекти на студенти от Националната художествена академия, посветени на българската форма на Кирилицата. Предвижда се изказване на тема "Чудото на българската писменост“ да направи писателят Христо Буковски.