В Кюстендил се проведе информационна кампания за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход , предаде репортер на "Фокус“. Срещата се състоя в залата на Възрожденското училище.

Събитието, организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, официално откриха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

"Благодаря, че сме заедно. Надявам се, че ще чуем новини по една тема, която до момента беше по-скоро нещо пожелателно, а надявам се сега да се превърне в реалност“, каза Петър Паунов.

По думите му дълги години текат анализи, както по Фонда за справедлив преход, така и по Програмата "Развитие на регионите“. "Надявам се, че всички ще се обединим и ще бъдем чути. Както от партньорите ни от Европейската комисия, така и от националното ръководство. Трябва да бъде зачетена пълната готовност на регионите Перник и Кюстендил за реализацията на Фонда за справедлив преход. Надявам се веднага да бъде разблокирана тази процедура, за да стартират мерките за всеки един от нас“, каза Петър Паунов.

От своя страна зам.-министър Бонева посочи, че организираното събитие идва да покаже, че министерството е ангажирано, че диалогът е приоритет и заедно трябва да се разреши един пъзел, един парадокс.

"Поетапно се опитваме да отключим един допълнителен ресурс. Този ресурс е фокусиран върху областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Вътрешното разпределение между регионите все още се дискутира, но смятам, че за област Кюстендил може да се разчита минимум едни допълнителни 200 милиона“, каза зам.-министърът.

Венцеслав ИЛЧЕВ