Мисията на "Прочети София“ винаги е била да представя добрата литература по възможно най-интересен начин – през нейната връзка с града, с хората и с другите изкуства. В следващите три дни сме подготвили седем различни събития по случай 10 години от основаването на Фондация "Прочети София“. Това каза създателят на Фондация "Прочети София“ Теодора Радева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Темата на третото издание на "Литературни срещи“ е "Порастване“. "За 10 години минахме през най-различни трудности и проблеми, но също така и много вдъхновение, смисъл и усещане за празник. 10 години от основаването на фондацията е нещо, което държим да отбележим, защото много се гордеем с всичко, което сме направили през годините. През нас са минали повече от 800 различни участника от много държави и с много интересни и наситени разговори“, каза Теодора Радева.

Серията от събития започва на 4 април в "Топлоцентрала“, където журналистът и философ Николай Колев ще води разговор за трудностите на растежа. Писатели и творци ще разкажат за творческия си път през годините и мотивацията си да продължават. "Ще имаме много интересен сет от музика, подбрана от Светослав Тодоров, която е свързана тематично със събитията през годините и която ще се миксира с автентичните гласове на нашите класически писатели. Ще чуем гласовете на Георги Марков, на Георги Рупчев, Марин Бодаков“, разказа Радева.

Основната програма на "Литературни срещи“ е на 5 и 6 април. Горан Войнович и Андреа Росочано ще бъдат специални гости на събитието. "На 5 април в 18.00 часа в Музея за съвременно изкуство програмата започва с пърформанс по стихове на Мария Каро. Режисьорката Валерия Вълчева е направила една разходка вън и вътре в музея с една движенческа интерпретация на стиховете на Мария Каро. След това ще има разговор между Теодора Димова и Андреа Росочано, които ще говорят за връзката между поколенията и това, което преминава като травма или смисъл, за сложните отношения между родители и деца. Денят ще завърши с едно по-необикновено литературно четене около поляната и на различни места в Музея за съвременно изкуство, където автори като Ина Иванова, Виолета Кунева, Владислав Христов и други ще представят не само своите стихове и произведения, но също ще говорят и за това, което на тях им е помогнало да пораснат в света на литературата и по принцип в живота“, каза създателят на Фондация "Прочети София“.

На 6 април в "Топлоцентрала“ ще бъде основната дискусия за българския роман за порастването. "Като че ли имаме нужда да видим гледната точка на литературата и изкуството към израстването ни през 90-те години и през целия преход, който за нас беше доста труден и турбулентен период, и към това как се постига зрялост, как се преодоляват всички предизвикателства и проблеми, които идват с живота. Срещите ще завършат с Горан Войнович от Словения с журналиста Бойко Василев, който много добре познава Балканите. Ще говорим за книгите на Горан Войнович, които тематизират войната в бивша Югославия“, допълни Теодора Радева.