Мисията на Фондация "Джуниър Спорт" е да популяризира спорта сред децата и да ги запалим да спортуват активно всеки ден. Това каза председателят на Фондация "Джуниър Спорт" Вероника Боева в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите й Столична община, район "Изгрев" и дирекция "Младежки дейности" организират много спортни дейности, но те не са популяризирани в медиите. "Благодарна съм на кмета г-н Георгиев и на г-жа Кюркчиева, че грабнаха с отворени обятия идеята и я финансираха. Смисълът на цялото събитие е да изкараме децата от вкъщи, да не са на устройствата си, а да спортуват. Спортът е здраве, дисциплина, принадлежност към някаква общност", каза Вероника Боева.

Заместник-кметът на район "Изгрев" Камелия Кюркчиева заяви, че ръководството на столичния район работи много активно по популяризиране на спортните активности на открито. През последните години са изградени осем фитнеса на открито, които се ползват активно от гражданите на района. "Правим редица други спортни прояви. Имаме една инициатива с най-възрастните – бабите по петанг", допълни тя.

Кюркчиева обяви, че на 16 май от 10.30 часа в парк "Тинтява", по-познат като градинката пред КАТ, ще се проведат щафетни игри. "Нашата идея е да покажем нетрадиционните видове спорт. Затова сме се спрели на айкидо, фехтовка, канадска борба, стрелба с лък", обясни тя.

За организацията на събитието основна роля има учителят по физическо възпитание от 105-о училище Димитър Исаев.

Очаква се събитието да бъде посетено от около 500 деца, което е изключително предизвикателство за организаторите, призна тя.

Борис Колев, който е съучредител на Фондация "Джуниър Спорт", допълни, че каузата на Фондацията е свързана с дългосрочна стратегия за популяризиране на спорта сред младите.

Той посочи, че младото поколение в момента расте без спортни активности. "Те не само не са се докосвали до спорта, но са изгубили много от уменията, които се придобиват в училище. Вярвам, че ако младите се върнат във физкултурните салони и на спортните площадки, ще имаме много по-различно общество след няколко години, защото уменията, които се изграждат със спорта, са страшно много – дисциплина, принадлежност, работа в екип", отбеляза Колев.

Фондацията планира да създаде онлайн портал, в който ще се споделя информация за спортни събития и инициативи. "Ще се опитаме да ангажираме бизнеса да влезе в тази сфера доста по-активно в дългосрочен план и се надяваме след няколко години тези усилия да дадат резултат и младите хора да продължат със спорта", допълни Борис Колев.