Близо 40 хиляди деца от Украйна са в България и имат нужда от образование и социална среда с други деца. За да се включат в българската система на образование, малчуганите от Украйна трябва да покрият здравните изисквания, които се прилагат за всички български деца.

По повод Украински фестивал в София Фондация Астра Форум партнира с хуманитарната украинска асоциация в България "Оранта“, за да подпомогне включването в празника на 30 деца, временно настанени по Черноморието. Събитието ще се проведе на 28 август, 2022 година от 11 до 22 часа в Южния парк на София, зад музея "Земята и хората“, а негов организатор е Интеграционно-образователен център "Украински Вулик (кошер)“. Младежите са победители в различни категории на конкурси за таланти, провели се във Варна по-рано през лятото. Приложени можете да разгледате някои от рисунките на децата, чието участие подкрепяме.

В рамките на Украински фестивал в София, екипът ни ще промотира включването на децата в образователната система и покриването на здравните изисквания като ще разпространява информационни материали, обясняващи тези процедури. Приложена е брошурата на български и украински език като молим да я споделите в своите канали, за да достигне до повече хора.

Интерграцията на получилите временна закрила в България в голяма степен преминава през образованието, но достъпът до него не е винаги лесен. Децата и техните родители трябва да покрият редица здравни и административни изисквания, за да могат малките да посещават ясла, детска градина и училище. Навигирането в системите на чужда държава е трудно, когато не владееш езика и не познаваш никого. Затова Фондация Астра Форум с подкрепата на представителствата на УНИЦЕФ и СЗО в България и в партньорство с Министерство на здравеопазването и Фондация ФАР провеждат поредица от информационни срещи в населени места с висока концентрация на украинци, за да разясняват условията и процедурите за достъп до образование, имунизации и здравеопазване. Инициативата е част от кампанията #Back2School на УНИЦЕФ.

Украински фестивал в София е подарък за столицата от украинската общност, в знак на благодарност за оказаната помощ и подкрепа в тези трудни дни. Организаторите споделят, че искат да дадат на София и гостите ѝ част от своите украински сърца!

По време на фестивала българската публика ще се запознае с украинските майсторки и техните творения. Ще се проведат уъркшопове по украинско изкуство и творчество за всички гости. Ще бъдат представени различни изложби, свързани с Украйна. А вечерта всички очакват музикалния концерт! В първата част на представлението украинци деца и възрастни ще пеят украински и български песни, а във финалната част ще може да чуете известни украински и български групи!

Тъй като това е събитие с очаквано голяма посещаемост от страна на украински граждани, то е подходящ повод да напомним отново възможността за интеграция на украинските деца в българската образователна система. Едно важно условие за това е децата да имат поставени всички задължителни според българския имунизационен календар ваксини.