Фолклорният конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува“ се провежда днес и утре в родопското село, научи "Фокус“. И тази година в родопското село се събират млади таланти от цялата страна, за да покажат своите умения.

Целите на конкурса са съхраняване и популяризиране уникалността на българския музикален и танцов фолклор, както и да се даде възможност за изява на малки и големи и да се утвърди като значимо събитие в културния календар на областта. Друга цел на Конкурса е да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, с цел да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор, приобщаване към професионалното музикално образование и стремеж към изучаването на българската народна музика.

Участниците се състезават в няколко раздела: индивидуални изпълнители, народни оркестри, камерни инструментални групи, народни хорове, камерни вокални групи, народни танци и групи за автентичен фолклор. В тях може да участват деца и ученици от детската градина до 12 клас.

Всяка година, Шестият раздел е посветен на известен фолклорен изпълнител. През 2023 г., той е наречен "С песните на Христина Лютова“. Право на участие в него ще имат деца на възраст от 7 до 19 навършени години (VI- XII включително).

"Няма по-привлекателно място от моята Родопа планина – тиха, кахърна за съдбините на своите люде, горда от подвизите им. Смолян е моята съдба, спомен и болка“ – казва певицата, родена на 24 май 1940 г. в родопския град.

Потомка на прочути родопски родове, тя от малка израства с родопската народна песен. Творческият ѝ път започва от ансамбъл "Родопа“ през 1960 година, където е дългогодишна солистка и певица в хора. Тогавашният диригент Никола Кенов казва, че тя има уникални гласови данни и е "рядко срещан алт“. Нейният красив, плътен и богат на тембри глас звучи в ансамбъл "Филип Кутев“, хор "Големите гласове на България“ и в създаденото от нея трио "Родопея“. Обхождайки Родопите, Христина Лютова събира 435 родопски народни песни и 50 от тях превръща в свой репертоар. Сред най-обичаните песни в нейно изпълнение са: "Планино, стара планино“, "Очи, очи, чорни очи“, "Бекиро, любе Бекиро“, "Марудо, нивесто“, "Руфинка болна легнала“, "Росни ми, росни, росице“, "Събрали са се, събрали“, "Във горона има дорво яворово“, "Тьовна е могла паднала“, "Хранила майка, кутила“.

Конкурсът се организира от НУФИ "Широка лъка“ с подкрепата на Министерството на културата, кметство Широка лъка, община Смолян.