Предстои дванадесетото издание на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми". Ще се проведе в дните от 22 до 25 септември в Балчик, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Това е първият и единствен фестивал в България, в който международните творчески колективи биват допуснати за участие в конкурсната програма само с български фолклор. 

Тази година има заявено участие на индивидуални и колективни изпълнители от цялата страна. Сред тях са Мъжка певческа група от с. Марикостиново, област Благоевград, Женски народен хор "Пендари" от град Силистра, Група за автентичен фолклор "Веселите баби" от шуменското село Вехтово, Подготвителна група "Шарено герданче" от Детска градина "8-ми март" в град Търговище, Фолклорна танцова трупа "Родина" от град Варна, Танцова формация "Басарбовски лудории" от русенското село Басарбово, Фолклорна танцова формация "Венети" от град Долна баня, Танцова група "Ние българите" от град Исперих, Квартет "Гиздави моми" от Варна, Клуб за народни танци "Жътвари" о news pic 2
© МФФ
т Добрич, Танцов състав "Ябланска огърлица", Кукерска група от ямболското село Палаузово и много други радетели за българското народно творчество. 

В състава на журито тази година влизат проф. д-р Даниела Дженева, декан на факултета "Музикален фолклор и хореография" в Академията в Пловдив, носител на "Кристална лира" със спектакъла "Хубава Яна", проф. д-р Антон Андонов, завеждащ катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, д-р Данислав Кехайов, фолклорист и народен певец, директор на Ансамбъл "Пирин", и проф. д-р Николай Ников, фолклорист, етнолог и педагог. Той ще бъде ръководител на работно ателие "Сценична раздумка". Ръководители на другите две ателиета ще бъдат Дафинка Дамянова, вокален педагог в НУИ "Добри Христов" - Варна - ателие "Песен", и Петър Димитров, гл. худ. ръководител на Фолклорен ансамбъл "Тунджа" в град
© МФФ
Ямбол - ателие "Хореография".

В деня на откриването - четвъртък, програмата на фестивала ще започне с дефиле на участниците в 14:30 ч. на площад "21-ви септември". Тържественото откриване е в 15:30 ч. В 18:30 ч. е началото на "Дионисови мистерии" - ритуал от Исторически парк в с. Неофит Рилски и "Магията на българската роза". Отново на площада пред сградата на общината в 19:00 ч. ще започне концерт на обичания от всички народен певец Данислав Кехайов. 

Конкурсната програма ще се провежда на сцената на Туристическия културно-информационен център "Мелницата". В последния ден на фестивала - неделя (25 септември), в 9:30 ч. ще има дефиле на участниците от площад "Рибарски" до площада пред общината. Малко по-късно ще бъдат представени работните ателиета и лауреатите на фестивала. Той ще бъде закрит с концерт на наградените участници на площад "21-ви септември". 

Пълната програма на фестивала е публикувана на интернет страницата на събитието. То се организира от Сдружение с нестопанска цел "За Балчик", с изключителната подкрепата на Община Балчик под патронажа на кмета Николай Ангелов и със съдействието на партньори и спонсори.

Жулиета НИКОЛОВА