Община град Добрич и Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" организират утре - 14 февруари, празнична програма в Архитектурния етнографски музей на открито (АЕМО) "Старият Добрич", предаде репортер на "Фокус". Гостите на събитието ще научат повече за езическите и християнски традиции и как в древността предците ни са чествали Трифон Зарезан.

В атмосферата на някогашен Добрич ще отведе гостите възстановката на ритуала, характерен за Деня на виното и любовта. В нея ще се включат артистите от ансамбъла на добруджанския град. Празникът ще започне в 10:00 ч. във вътрешния двор на етнографския комплекс. 

Част от празника ще бъде и обявяването на резултатите от конкурса за най-качествено вино – лично производство, реколта 2022 г., организиран от Община град Добрич. За най-добре представилите се са подготвени грамоти и предметни награди. Категориите са три - червено вино, розе и бяло вино. В тазгодишното издание председател на авторитетното жури е Михаил Марковски, председател на Асоциацията на българските сомелиери. В деня на оценяването на пробите той сподели пред журналисти своето задоволство от пребиваването си в Добруджа, която свързва с едно от най-чаровните според него вина от сорта липа, характерно за региона, от броя участници - 60, и от качеството на вината, направени майсторски, с любов и познание.

Жулиета НИКОЛОВА