Фолклорен ансамбъл "Родопа“ се готви за премиера на уникалната трилогия "Изтървани ритми“. Това съобщи на пресконференция Андриян Петров – главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Родопа“ в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. По думите му, такъв спектакъл не е правен досега от ансамблите в България. "“Изтървани ритми“ дойде някак от само себе си, тъй като по времето на тежката пандемия от ковид нямахме възможност да се покажем пред публиката. Успяхме да понатрупаме доста материал, с който сега искаме да изненадаме отново нашите почитатели“, поясни Петров. Трилогията съдържа три отделни части.

Първата част е наречена "Изтървани ноти“. Публиката ще има възможност да я гледа на 30 ноември от 18 часа в зала 1 на Родопския драматичен театър - Смолян. "Основният акцент в тази част са двата невероятни оркестъра – тези уникални музиканти, с които можем само да се гордеем, че разполагаме – музикантите от народния оркестър на ансамбъла и музикантите от духовия оркестър, който от няколко години са част от ФА "Родопа“. Да се работи с тези прекрасни музиканти и невероятните творци е предизвикателство и решихме да направим един концерт, в който те да бъдат основния акцент, подчинен отново на фолклорните ритми. Тази колаборация между двата оркестъра звучи невероятно и създава настроение. Двата оркестъра са изключително български и това, което създават е с много българщина в себе си“, разказа Петров. Той допълни, че в първата част на трилогията ще се включат и народния хор и танцьорите. Покани са и оркестър "101 каба гайди“ като специални гости. "Публиката ще се наслади на емблематична родопска песен, с която ние много се гордеем в изпълнение на народен хор, духов оркестър, "101 каба гайди“ и народния оркестър на ансамбъла. Това ще е филхармонично. Ще включим произведения, които са в аранжимент на много добри наши творци – Митко Льолев, Николай Балабанов, Тошко Глухов, Костадин Льолев, който много години работеше и беше в ансамбъла и ще почетем неговата памет и оставеното от него богато наследство, с което можем само да се гордеем,“ отбеляза художествения ръководител на ансамбъла.

Втората част от трилогията е "Изтървани стъпки“ и тя ще бъде показана пред смолянската публика на 22 декември, в навечерието на Коледа. "Това ще бъде още една стъпка във висините, където се цели ансамбъла. Това ще е мултимедиен спектакъл, с който ще се опитаме да качим ансамбъла на още едно по-високо ниво след спектакъла "Невястата“. В тази част ще пресъздадем някои от уникалните български живописни платна – на Майстора, на Мърквичка, на Атанас Стайков – картини, които ще се видят на мултимедията по един начин и те ще бъдат пресъздадени на сцената“, поясни Петров.

Третата част от трилогията е със заглавие "Изтървани песни“ и тя ще бъде реализирана пред публика в седмицата между 14 и 18 януари 2023 г. "Ще бъда особено щастлив ако имаме възможността след това да направим един тричасов концерт, в който ще обединим трите части на тази трилогия и да се получи една мегапродукция“, изрази надежда Андриян Петров.

Той допълни, че трите премиери, които са страхотно различни по своята същност, са обединени от фолклора на Родопите и на България. В тях ще се видят три различни лица на този фолклорен ансамбъл, с който наистина Родопа планина, хората, живеещи в нея могат да се гордеят.

"Ние вървим по един собствен път, показахме го със спектакъла "Невястата“. Това са изцяло завършени спектаклови форми, в които има либрето, сюжет и нещата, които изграждат спектакъла - осветление, добро озвучаване, мултимедия. Продължаваме по този път така, че трите премиери, които предстоят в трилогията "Изтървани ритми“ ще бъдат отново мултимедийни и съм убеден, че публиката ще ги хареса и ще напълни отново залите, категоричен е Петров.

Той добави, че през месец март, ФА "Родопа“ ще вземе участие в "Нощта на ансамблите“ в зала 1 на НДК. Заедно с ансамблите "Тракия“ и "Пирин“ ще бъде изнесен един мегаконцерт, в който ще се покаже величието на България във фолклорното изкуство.

Нели ГЕРГЬОВСКА