Фокус група с тема "Намаляване на отпадъците“ ще се проведе в Тервел днес - 26 май, от 13:30 ч. Това съобщи Галина Митева,председател на УС на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич", ръководител на проект "Партньорства за развитие“, финансиран по ОП "Добро управление“, предаде репортер на "Фокус".

Ще бъдат обсъдени идеи за намаляване на отпадъците в добруджанската община и това е част от действията на Община Тервел за привличане на заинтересовани страни в идентифицирането на потенциални партньорства за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Проблемът, на който се търси решение, е че регионалното сметище, на което се депонират общинските отпадъци, е на 69 км в едната посока. Разходите за това са твърде високи и общината търси варианти за оползотворяване на част от отпадъците на място. 

Поканени за участие са представители на администрацията, кметове на населени места и кметски наместници, НПО, местния бизнес. Дневният ред включва представяне на проекта от неговия ръководител Галина Митева,  презентация на Теодора Петкова, управител на Депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер на тема "Кръгова икономика и управление на отпадъците“, представяне на възможности за финансиране на проекти, свързани с околната среда, от експерта в МИГ Тервел-Крушари Даниела Николова.

В хода на работата присъстващите ще бъдат запознати с изискванията за интегрирани решения. На дебат ще бъдат подложени нуждите, изразени от представителите на различните сектори, ще бъдат генерирани идеи за партньорства.

Жулиета НИКОЛОВА