Според професор Иван Бъчваров, регионът на Казанлък е един от най-подходящите, в който може да се разгърне невероятно богатият потенциал от авангардни приложения на лазерните технологии, предаде репортер на "Фокус". Ученият е категоричен, че ако нещата се развиват добре към внедряване на иновации до 4- 5 години може да има хайтек производство в града на розите.

Проф. Бъчваров е родом от Казанлък, физик със световен авторитет и настоящ преподавател във факултета по физика към СУ "Св. Кл. Охридски". Към момента ученият оглавява изследователска лаборатория по лазерна физика и приложения, където се изследва светлината и се наблюдава квантовият свят. Лабораторията е една от най-добре оборудваната с лазерни технологии в света.

"Лазерите могат да подобрят живота ни по различни начини и появата им предизвиква същинска революция. Те категорично навлизат в различни области на медицината, промишлеността, телекомуникациите, нанотехнологиите, екологията, промишлеността, телекомуникациите, нанотехнологиите, изследванията на Космоса, опазването на паметниците на културата, индустрията за забавления.“, споделя проф. Бъчваров и допълва, че физиците трябва да развият физичните методи за създаване на нови устройства, с които да се наблюдават процеси, даващи възможност да се отговори на потребностите, както на науката, така и на индустрията. По-специфична част от приложенията са в нанотехнологиите, те имат революционно значение за индустрията и създаването на нови материали.

Мечтата на професор Бъчваров е всичко това да се развива в родния му град Казанлък. Както е известно, градът на розите е дал на света едни от най-добрите млади физици и със своята школа по физика е записал десетки имена в историята на съвременната наука.