Фирмата, която започна строежа на Пробива под Водната палата е сред кандидатите за още един многомилионен проект - Ремонта на Рогошко шосе, видя репортер на Plovdiv24.bg. Това е фирма "ИСА-2000“ ЕООД. Същата фирма строи и пътя Пловдив – Асеновград.

Още три други фирми са подали офертите си за строителството на "Рогошко шосе“ - "Парсек Груп“ ЕООД, "Европейски Пътища“ АД и консорциумът ДЗЗД "Адата 22“, в който влизат "Вейл Конструкции“ ЕООД и "София Асфалт“ ООД. 

Всичките фирми са подали офертите си на 3 октомври, в деня на изтичането на срока за това.

Фирмата изпълнител все още не е обявена от общината. Тя ще има 36 месеца, за да завърши всички дейности, предвидени в договора.

Прогнозна стойност на обекта е 12 500 000 лева.

Обектът се застъпва с друг проект - "Реконструкция на бул. "Северен“ в участъка от моста на "Адата“ до "Карловско шосе. За начало на обекта се приема кръстовището с ул. "Рогошко шосе“, краят на обекта е при кръстовището с ул. "Марица - север“. Трасето попада изцяло в регулацията на град Пловдив.

Предвижда се да бъдат изграждени канализационни връзки за нови улични отоци, подмяна на стари капаци за РШ и ДШ, изграждане на нови дъждоприемни и ревизионни шахти, полагане на нови водопроводни и канализационни тръби, тротоарни спирателни кранове и пожарни хидранти, подменяне на сградни водопроводни и канализационни отклонения, а където е необходимо ще се изграждат нови такива.

Целта на проекта по електрическата част е реконструкция на съществуващото уличното осветление, която ще включва демонтаж на всички засегнати от реконструкцията съществуващи стоманенотръбни и стоманобетонови стълбове и осветителни тела с натриеви лампи високо налягане и тяхната замяна с  енергоефективни LED улични осветителни тела, които ще бъдат монтирани върху горещопоцинковани стоманени стълбове.

Предвижда се и полагане на нови захранващи кабели за уличното осветление, както и изграждане на новопроектирана тръбна канална мрежа. Предвидено е да се извърши укрепване и изместване на съществуващи кабелни линии за ниско напрежение 1кV и за средно напрежение 20кV, което ще се осъществи чрез разкъсване на съществуващи кабели, полагане на нови и свързването им посредством монтаж на кабелни съединителни муфи.

На 13 май 2022 година общината сключи договор с фирма ГЕО ГРУП ООД за "Актуализация на проект и упражняване на авторски надзор" по време на строителството на Рогошко шосе, от моста на Адата до землищната граница на Пловдив, за сумата от  91 666,67 лева.