Местната инициативна група "Балчик-Генерал Тошево“ стартира втори прием на проектни предложения по Мярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на СНЦ "МИГ Балчик-Генерал Тошево“. Това съобщиха от Областния информационен център - Добрич. Бюджетът на мярката, след първи прием, е 184 533,62 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Процедурата е насочена към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост в двете добруджански общини. Допустими са инвестиции в производствени сектори, свързани с преработката/маркетинга на следните селскостопански продукти, като мляко и млечни продукти, месо и месни продукти; плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти; зърнени, мелничарски и нишестени продукти; растителни и животински масла и мазнини; технически и медицински култури, включително маслодайна роза, билки и памук; готови храни за селскостопански животни (фуражи); гроздова мъст, вино и оцет.

Проектни предложения могат да подават регистрирани земеделски стопани, еднолични търговци, юридически лица и признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014-2020 г. Кандидатите трябва да са с постоянен адрес (за физическите лица) или седалище и адрес на управление (за ЕТ и юридическите лица) на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Размерът на безвъзмездното финансиране от 11 734,80 лв до 195 580 лв. за едно проектно предложение. Общите допустими разходи за конкретен проект трябва да са в границите от 29 337 лв. до 391 160 лв. Безвъзмездната финансова помощ за микро, малки и средни предприятия е до 50% от общите допустими разходи и до 40% за големите предприятия. Допустими са инвестиции за изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи, закупуване (вкл. чрез финансов лизинг) и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, закупуване на земя, сгради и други недвижими имоти, изграждане/модернизиране, включително оборудване на лаборатории и други дейности.

Допустимо е закупуването на специализирани транспортни средства включително хладилни такива, за превоз на суровините или готовата продукция и изграждане или модернизиране и оборудване на лаборатории. Производителите ще могат да съфинансират разходите за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, консултации за икономическа устойчивост на проекти, извършени както в процеса на подготовка на проекта преди подаване на заявлението за подпомагане, така и по време на неговото изпълнение.

Проектните предложения се подават по електронен път до 02.03.2023 г., 17:30 ч., с Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg. Условията за кандидатстване и изпълнение са публикувани на https://bit.ly/3YzD1O3, като кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения на e-mail: migbgt@abv.bg като ясно се посочва номера на поканата за набиране на предложения и/или  https://eumis2020.government.bg (в секция "Разяснения по процедурата).