Филм за църквата "Свети 40 мъченици“ във Велико Търново е номиниран за годишните награди на Министерството на туризма, предаде кореспондент на "Фокус“. Лентата със заглавие "Църквата "Свети 40 мъченици“ във Велико Търново – храмът на българската памет“ e дело на екип на MU-Vi.tv, телевизията на "Медицински университет“ – Варна. Тя разказва за един от знаковите символи на българската държавност и величие през вековете.

MU-Vi.tv е единствената университетска телевизия в България, лицензирана от СЕМ. Автор на документалната продукция е Силвия Николова, оператор - Евтим Христов, видеомонтаж - инж. Тихомир Стоянов, анимация - инж. Антон Антонов, тонрежисьор - Волен Войнов, диктори - Добромир Дянков и Силвия Николова. Филмът е заснет със съдействието на РИМ – Велико Търново. Ето и линк към него: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=cvyZhtU4KVQ&ab_channel=%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8FMU-ViTV.

Филмът е номиниран в категория "Журналистически материал на тема туризъм в България за 2022 г. в телевизия“. Електронното гласуване за седмите Годишни награди в туризма – 2022 продължава до 23:59 часа днес. В анкетата можете да се включите с този линк: https://www.tourismawards.bg/art-tv-22/?fbclid=IwAR3ide3Y9lfIVdQ3XDyMC3djAqDnjKcglUpooA-vXGlTUcXce8rOc-_0CkI.

"Свети 40 мъченици“ е българска православна църква. Намира се в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Храмът е паметник на културата и е тясно свързан с историята на България. Построен е и изографисан по времето на българския цар Иван Асен II, в чест на голямата му победа в битката при Клокотница на 9 март 1230 година над епирския деспот Теодор Комнин. През XIII – XIV век е главна църква на манастира "Великата лавра“. Църквата е силно разрушена при земетресението от 1327 година. По време на османското робство, вероятно до първата половина на XVIII в., църквата се запазва като християнска. По-късно, с превръщането ѝ в джамия, стенописите, иконите и иконостасът са унищожени. В църквата "Свети Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значимите старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум. На 18 май 1888 година тук е извършено бракосъчетанието на министър-председателя на България Стефан Стамболов със съпругата му Поликсени. На 22 септември 1908 година, в този храм, княз Фердинанд I обявява Независимостта на България. В църквата са погребани цар Калоян, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация.

Луиза ТРАНЧЕВА