Февруарският брой на списание "Лик" е посветен на именития български художник Дечко Узунов, предаде репортер на "Фокус". Поводът е 125-ата годишнина от рождението на твореца. На 29 февруари изданието бе представено в родния му Казанлък. 

В представянето участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, доц. Георги Лозанов, директор Дирекция за знание и култура "ЛИК“, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Сред поканените бяха представители на местната администрация, на културни институти и на учебни заведения, общественици.

С огромна благодарност и надежда това издание да влезе в библиотеките в страната се изказа Кирил Вълчев. Той сподели, че не е било трудно да се вземе решението точно Дечко Узунов да бъде на корицата.

От своя страна Галина Стоянова цитира Дечко Узунов с нещо казано през далечната 1983 година: “Небивало напрежение в атмосферата на света – за война или за мир?! Нима всичко създадено досега от памтивека до днес ще загине завинаги (в един миг)?!

Земята си отмъщава, ние изсмукахме от нейните недра жизнените ѝ сокове. Взривове и алчният човек разрушиха вечното спокойствие и равновесие – от горещата лава до спокойните вълни на океаните. Въздухът стана задушлив и отровен... Земята престана да бъде наш дом – тръгнахме към Космоса... към галактиката накъде... П = 3,14. Човекът дойде до границата на безумието!

Земята ще свети, гледана от други планети като минало величие на хора и общества, епохи и цивилизации! Каква ирония! Почваме отначало.

Къде си, Орфей̆ ?

Къде си, Питагор?

Къде си, Христос?

Къде сте, Платон и Аристотел?

Микеланджело, кажи ни, ти така ли си мислил, когато създаде образа на пророк Йеремия – над входните порти на храма "Св. Петър“ в Рим! Какво искаше да ти каже твоят Моисей, когато удари с чук коляното му?!".

Чрез думите му, кметът се обърна към всички и изрази надеждата си, че все повече българи ще се докоснат до точно такива сакрални издания и мисли, които да ни правят по-смирени. Тя посочи, че БТА ни връща към духовността и благодари за вниманието, отделено на този велик наш съгражданин.