Фестивалът "Срещи на младото европейско кино“ е част от по-голямата идея "Кино в училище“. Той е един своеобразен завършек на учебната година. Това каза Ралица Асенова – съосновател на сдружение "Арте Урбана Колектив“ и инициатор на програмата "Кино в училище“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Фестивалът ще се проведе между 22 до 28 юни в София. Това е десетото юбилейно издание на "Срещи на младото европейско кино“. Той е посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години.

Фестивалът дава възможност на кино клубовете, учениците, учителите и родителите, присъствали на дейностите на "Кино в училище“, да видят съвременни филми, които са част от европейското ни историческото наследство, да дискутират, да споделят емоции и да правят кино. "Освен прожекциите и дискусиите сме подготвили и редица практически работилници, които са неизменна част от програмата на фестивала. Това е много ценно, защото именно чрез практическото запознаване с киното връзката на младите зрители става много по-силна“, каза Ралица Асенова.

Фестивалните уикенди ще започнат с работилници за най-малките от 3 до 6-годишна възраст. Всички са с вход свободен, но с предварително записване. "Децата ще нарисуват свой филм на лента и след това ще го видят на стар прожекционен апарат. Това е магията на началото на киното – така са били създадени едни от първите филми. Ще има работилници за изготвяне на оптична играчка чрез принципите на оптичната илюзия. Това ще се случи в "Кино Кабана“ от 11.00 до 13.00 часа в събота и неделя, напълно свободно. Всеки, който иска и има дете над 5, може да ни посети“, разказа организаторът.

Форумът "Кино в училище“ се провежда за пета поредна година. "Каним ученици, учители, професионалисти в областта на киното на кръгла маса, прожекции, дискусии. Учениците, които са работили с нас през годината, ще представят своите документални филми. Темата е документалното кино и погледът към другия чрез документалния жест. Ще говорим как документалното кино може да помага, да бъде интегрирано в класната стая и каква методология използваме, за да запалим младите хора към киното“, обясни Ралица Асенова.

Документалното кино е пряката връзка с реалността, допълни тя. "Много са начините киното да ни пренесе за час или дори само за 20 минути в някоя реалност, да я преживеем за кратко време и да натрупаме житейски опит, който не е наш, но съпреживяването му ни обогатява“, каза тя.

Ралица Асенова акцентира върху няколко заглавия от програмата на фестивала.

На 24 юни във Френския културен институт ще бъде прожекцията на "Вампир хуманист търси доброволец самоубиец“, който има награда от Филмовия фестивал във Венеция. "Това е артистично, авторско кино, което говори за дилемите в живота на младите хора“, допълни Асенова.

Документалния филм "Фотофобия“ пък разказва за живота на две деца в Украйна и защо светлината означава опасност за тях. Френският филм "Най-лошите“ с награда на Фестивала в Кан през 2022 г. отново поставя младите хора в центъра. "Обяснение за всичко“ ще се излъчи в партньорство с Унгарския културен институт. Той е с награда от Фестивала във Венеция през 2023 г.

На 27 юни в "Гьоте Институт“ ще се състои късометражната програма "Поглед към другия“. "Това е интересна селекция на филми, противопоставящи се на стереотипите, които може да имаме срещу ромското малцинство. Филмите отново поставят в центъра младите хора, които се борят срещу тези стереотипи, разказани в повечето случаи от тях самите“, поясни организаторът на фестивала.

Климатът и екологията също намират място в програмата на "Срещи на младото европейско кино“. "С много интересни изразни средства, с много чувство за хумор говорим за това как да се справим с екологичните проблеми, които ни застигат всекидневно“, поясни Ралица Асенова.

Идеята за кино образование съществува от много години в много държави в Европа. Сдружение "Арте Урбана Колектив“ черпи опит от френската методология.  "Там всички деца от 3 до 18 години имат възможност да бъдат включени в такива програми за кино образование, които са на национално ниво. В момента програмите у нас са на ниво неправителствена организация, но се надяваме един ден киното да бъде официален предмет в много учебни заведения. Себеизразяването на учениците, създаването на пространство, в което те могат да изразят това, което ги вълнува, но в една доста сериозна педагогическа рамка, е важно“, смята Асенова.

Творческото мислене има много измерения и може да се прилага в различни сфери на живот. "Киното пробужда това творческо мислене и интереса към света и изкуството, връзките с живописта, с музиката“, допълни тя.