14-то издание на атрактивния фестивал на клубовете за народни танци "Хоро край поморийския бряг", което се провежда на 17 и 18 юни, събра участници от всички кътчета на страната. За това информираха от пресцентъра на Общината.

Представените старинни фолклорни образци, красивите облекла, богатото песенно творчество и завладяващите танцови стъпки припомниха на всички присъстващи автентичността и богатството на българския фолклор.

Пъстрият празник на българското се провежда под патронажа на кмета на община Поморие Иван Алексиев и се организира от Танцов клуб "Чайка“ с подкрепата на Община Поморие. След дефилето на всички хороигралци по главната пешеходна улица на града, кметът поздрави участниците и благодари на организаторите от ТК "Чайка“ Велиана Дачева и Лиляна Христова за невероятния труд и любовта, с която подготвят събитието вече 14 години.

"Щастлив съм да видя толкова много усмихнати лица, толкова много хора, облечени в народни носии и изпълнени с добра енергия. Фестивалът "Хоро край поморийския бряг“ отдавна е доказал, че не е просто общ танц, а е символ на българското и е ритуал, който съхранява народните ни традиции.“, каза още Алексиев.

Празникът продължи с общи хора на пл. "Св.св. Кирил и Методий“, представяне на старинни фолклорни образци от групата от град Петрич с ръководител Андон Божанин и представяне на всеки от участващите клубове. Площадът едва събра красивите кръгове, които се извиха, следвайки ритъма на народната музика. Някои от показаните хора ще бъдат разучавани с ръководителите на клубовете утре, в рамките на семинара, ръководен от проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров – преподаватели в катедра "Хореография“ към Югозападен университет "Неофит Рилски“, Благоевград.

Фестивалът ще завърши със среща на ръководителите, на която те в неформална обстановка, ще обменят опит, ще споделят впечатления, ще изкажат мнение.