Фестивалът на занаятите и изкуствата в Добрич се завръща по-шарен и вълнуващ. Това обещават неговите организатори - Фондация "Добруджа – история, традиции, култура“ с партньор Община град Добрич, предаде репортер на "Фокус".  Предстоят три вълнуващи дни - на 26, 27 и 28 май, когато жители и гости на Добрич ще се докоснат до майсторство и талант по време на изложението на  художествени и традиционни занаяти, приложни и изобразителни изкуства, ще има и работилница за млади таланти. Фестивалът както и преди е с участници от цялата страна, но вече с две издания - пролетно и есенно.

Пролетният формат се осъществява за първи път. Мястото на събитието ще бъде площад "Свобода". Ще бъдат демонстрирани занаяти, ревниво пазени в рода от поколения, носещи усещане за велико тайнство и магия, даряващи красота и хармония. Сега много занаяти се възраждат, някои в модерен вариант. Гостите на фестивала ще присъстват на сцени, повишаващи адреналина. В Добрич ще гостува за фестивала един от основоположниците на изкуство, при което се изработва дърворезба, но с моторен трион, а не с традиционното длето. Творецът ще прекоси страната, за да демонстрира в добруджанския град на живо този нов, уникален занаят, който изисква много знания и умения.

Предстоят незабравими емоции и моменти, заредени с много позитивна енергия. Атмосферата на събитието ще върне назад във времето, към стародавни традиции и култура на българина. Фестивалът има богата съпътстваща програма - фолклор (танци и песни), ретро ревю с облекла и прически от началото на 19. век, хорови изпълнения. В един от дните в Добрич ще пристигне главният кулинар на ваканционно селище "Албена", за да проведе кулинарно ателие с млади хора. 

Акцент в програмата са майсторските класове по народно пеене, водени от славея на Добруджа - народната певица Галина Дурмушлийска. Всеки майсторски клас на финала представя постигнатото. 

Фестивали има много, за Добруджа сега настъпва времето за тях, чак до късна есен. Всеки си има своята специфика. Този фестивал е нов, едва второ издание и пилотно за пролетния формат. Тъй като ще бъде на открито, надеждите си времето да е благосклонно. В Добруджа обикновено молитвите са дъжд, но сега напротив - всички се надяват на топли, слънчеви дни, за да споделят и преживеят това, което занаятчии и художници от всички кътчета на България създават с много любов, за хората.

Жулиета НИКОЛОВА