За десети път в селата от Горното поречие на река Арда, ще се проведе Фестивалът на дивите цветя в Родопите. Това съобщи за "Фокус“ Илия Годев от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ – село Смилян. "Тази година проявите започват от 17 юни, когато ще бъде десетото издание на Фолклорния събор "Изворен глас“. Той ще се проведе традиционно в три категории. Едната е надпяване с песни от изворния родопски фолклор, втората, на която много държим и имаме емоционално пристрастие е "Разказвачи на истории на родопски диалект“ и третата, която  се представят танци от всички етнографски области в страната, е "Надиграване““, поясни Годев.

През периода между двата уикенда на Фестивала има множество събития, като детски ателиета, ботанически фототурове, различни приложни ателиета за използване на билките в традиционната медицина и кулинария.

Годев отбеляза, че големият акцент и новият фокус тази година е, че Смилян ще е домакин на първата изнесена извън Италия Международна среща на "Бавни Бобови“, (Slow Beans) към Слоу Фууд Интернешенъл. Това ще се случи в периода от 23 до 26 юни, като двата основни акцента в рамките на срещата е конференцията, която ще се проведе в партньорство с община Смолян, Национално сдружение на общините, "Слоу фуудс“ – България и Министерство на земеделието. Тя ще е посветена на две много важни теми, свързани със земеделието и производството на храни от животновъдни продукти, допълни Годев.

Той уточни, че в рамките на тази международна среща, в която ще вземат участие производителите от общностите на "Слоу фууд“ – България и "Слоу Фууд“ – Балкани, са обявили и два дни за базар на местни производители. "Той ще представи производители не само на бобови, но и на други местни продукти като особено ще бъде представянето на Сдружението на професионалните готвачи в Смолян Chef's Club – Smolyan, които ще участват с щанд, на който ще приготвят храна от бобови варива. Нарекли сме го "Яка храна от бобови варива". Имаме разговори и за представяне на високопротеинови храни от растителен произход от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм в гр. Смолян“, каза още Илия Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА