Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на Ritual Gatherings. Това съобщиха организаторите. Зад избора на локация се крие желанието на организаторите да върнат и пресъздадат през съвременното изкуство и музика, станалия традиционен за България, ритуал по посрещане на първия юлски изгрев. Фестивалът цели да наложи устойчиви практики за провеждане на екосъобразни масови събития на открито, като ще приложи редица мерки за опазване на локацията – мащабно почистване на плажа преди фестивала, лекции и дискусии с експерти, разделно събиране на отпадъци и информация за опазване на плажната ивица и типичната за местността бяла дюна.

Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена, като Crazy P, Traumer, S.A.M., DJ Holographic и номинираният за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Локалната сцена ще бъде представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov, Ilko, Selector Stiliyan и много други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди, като Trombobby & C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo.

На 15-метровата сцена на плажа се качва и номинирания за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Той често е част от едни от най-големите музикални събития в света и международни музикални платформи като BBC Radio One, Burning Man, Coachella, Sonar, Art Basel и още много други. Едно от по-нестандартните имена в програмата на фестивала е DJ Holographic – бързо набираща скорост на световната електронната сцена, родена и израснала в Детройт.

Фестивалът има и богата дневна програма - изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, хранене, йога и занимания за деца.

Фестивалът обединява сили с най-голямото варненско събитие за вкусна храна и кулинария – Улица на готвачите, а част от нея ще се пренесе на крайбрежната алея на плаж Камчия, на чело с шеф Филип Спасов. Няма да се ползва еднократна пластмаса, което съвпада точно с директивата на ЕС, влизаща в сила на 3 юли и чинии, чаши и прибори са предоставени от Консуматив, чиито продукти са от изцяло компостируеми и рециклирани материали. Отпадъкът ще бъде разделян в кофи за рециклиране на пластмаса, хартия и стъкло, предоставени от Екопартнърс България.