Фестивалът "Пясъчни творения“, който се провежда всяко лято в Приморска Добруджа, стана носител на първата специална награда на Националното представителство на студентските съвети за доброволческа мисия. Това съобщи Мартин Кръстев, инициатор и създател на детския форум, предаде репортер на Агенция "Фокус". Фестивалът беше номиниран в инициативата "Мисията доброволец – (не)възможна“ 2022 г., организирана от екипа на Дирекция "Младежки политики“ към Министерство на младежта и спорта за седми пореден път. Освен специалната награда детският форум "Пясъчни творения" получи и диплом за участие в "Мисията доброволец – (не)възможна“ 2022 г. 

Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта, е връчила наградата на създателя и организатора на фестивала Мартин Кръстев на официална церемония. Той отправя думи на благодарност към Държавен културен институт - Културен център "Двореца“ в Балчик и неговия директор Жени Михайлова, към к.к "Албена", към news pic 2
©
всички организации и хора, направили възможно съществуването на фестивала, както и към цялата аудитория, подкрепила фестивала по време на онлайн гласуването на номинациите за "Доброволческа мисия" към ММС.

На церемонията по награждаването са присъствали освен министърът на младежта и спорта Весела Лечева, също заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова.

Партньори на събитието тази година са Студентски съвет при СУ "Св. Климент Охридски“, Български младежки червен кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети.

Фестивалът "Пясъчни творения" вече има седем издания. Идеята е на Мартин Кръстев, родом от Балчик. Той започва да я
©
развива с подкрепата на местната администрация и други културни институции още като ученик. С годините форумът набира популярност и се радва на все повече участници от страната и чужбина. През годините има уастници от Украйна, Русия, Германия, Чехия, Канада, Швеция, Словения, Швеция, Литва, Дания, Русия, Турция и Белгия. Основната цел е да забавлява децата, да насърчава тяхната креативност и работа с естествени материали сред природата. Всяко издание носи неповторими летни емоции не само за малчуганите, но и за техните семейства, които също могат да се включват в творческия процес. 

Първите 6 издания се проведоха на плаж "Двореца". Това лято фестивалът се пренесе на брега на Албена. "Благодаря на всички хора, направили възможен този детски празник! Благодаря Ви, приятели! Бъдете много щастливи, вдъхновени и търсещи! Вие сте смели и различни! Разпръсквайте енергията си и вдъхновявайте света!", споделя Мартин Кръстев.

Жулиета НИКОЛОВА