Фестивалът "Пясъчни творения" е с номинация за доброволческа мисия. Това съобщи неговият инициатор и създател Мартин Кръстев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Фестивалът се провежда всяка година лятото на плажа край "Двореца" в Балчик. Тази година е участник в инициативата "Мисията доброволец – (не)възможна“ 2022 г. Организирана е за седма поредна година от екипа на дирекция "Младежки политики“ към Министерство на младежта и спорта.

Инициативата популяризира добри практики на изявени млади хора и организации в сферата на доброволчеството, които чрез своя пример могат да провокират и други младежи с духа на алтруистичните дейности и работа. Провежда се в навечерието на 5 декември, news pic 2
© Марияна Върбанова
когато се отбелязва Международния ден на доброволеца. 

От 2019 година фестивалът "Пясъчни творения“ е признат за значимо събитие, включено в общонационалния културен календар на Министерство на културата. Идеята за провеждане на такъв фестивал идва при Мартин още докато е ученик. Получава подкрепата на Държавен културен институт "Двореца", Община Балчик и Регионалния исторически музей в Добрич и всяко лято в продължение на седем години се превръща в еднодневен празник край морето, празник на въображението, творчеството и доброто настроение, където малки и големи, деца и техните семейства творят скулптури от пясък, използвайки единствено естествени материали - пясък и морски дарове (миди,рапанчета, камъчета, изсъхнали растения и др.).

Тази година за първи път фестивалът се проведе на плаж "Калиакра" в Албена и събра най-много участници в сравнение с предходни години. Над 400 са участниците във всички издания досега от страната и чужбина - Румъния, Австрия, Германия, Украйна и други страни. 

Уникалното във фестивала е, че е създаден от ученик, организира се безвъзмездно, на финала всички деца получават грамоти и сладолед, а най-добре представилите се - и медали. 

Глауването за номинираните в "Мисия доброволец" продължава до 18 ноември. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да гласува за нея на линк: https://forms.gle/y1UZDqqVCotWzmDu5 .

Жулиета НИКОЛОВА