Open Buzludzha 2023 ще се проведе от 10 до 13 август и ще включва участието на Остава, So Called Crew, Керана и космонавтите, предаде репортер на "Фокус". Три дни, три нощи на три сцени за трета поредна година - и това само след три месеца. Събитието привлича любителите на природата, музиката и културата с пъстра и алтернативна програма с кауза. Вижте промо видеото на събитието.

На основна сцена, на поляната при хижа Бузлуджа, ще свирят над десет музикални банди с рок, инди, хип-хоп и RnB изпълнения, а headline изпълнителите са "Остава“ и “Innerglow" в четвъртък, "Керана и космонавтите“ и “Top Stoppers" в петък и “So Called Crew" и “Явката ДЛГ & Madmatic" в събота. 

Изключително изживяване се готви на Монументалната сцена, директно пред Бузлуджа, където диджеи от страната и чужбина ще взривят публиката с електро, техно и хаус сетове. И трите нощи, самият монумент ще бъде осветен от видео 3D мапинг шоу, създадено от MP-STUDIO, организатори на фестивала на светлините "LUNAR“, който току-що приключи в столицата. На третата, горска сцена посетителите очакват музикални и танцувални изненади. 

През трите фестивални дни е подготвена богата дневна програма, включваща походи в планината, игри, работилници, състезания, спорт и презентации. Ще се състои и радио-балета "Нонумент 1.0-перформативен подход към Бузлуджа" носител на националната награда ИКАР, представен от Стефан А. Щерев и немския арт колектив "Лигна". 

За лесното придвижване са предвидени шатъл бусове от Казанлък до фестивалната поляна, както и паркоместа непосредствено до мястото на събитието. Ще има организиран къмпинг с палатки и кемпери. 

От днес до края на месец май в продажба са промоционалните тридневни билети на цена от 49 лв., както и билет с включено място за палатка на стойност от 79 лв. След 1 юни цените ще се повишат. За повече информация и закупуване на билети вижте този линк. 

Събитието се провежда в подкрепа на опазването на монумент Бузлуджа като място за изкуство, култура, история и туризъм и няма политически цели. Фестивалът се организира от фондация "Проект Бузлуджа“, заедно с Община Казанлък и “Bar Dak". С всяка следваща година събитието се разраства, както като мащаб, така и като атрактивни предложения към публиката. Тази година фестивалът е част от проект “Култура за културно наследство", разработен от фондация “Проект Бузлуджа". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура“ по програма "Едногодишен грант“ – 2022 г.  

Партньори са фестивалите "A to JazZ“ в София и "Reperkusound“ в Лион, Франция. Фестивалът е безкешов, така че дори в планината посетителите ще могат да плащат с карта, благодарение на Mypos и Mastercard. За пръв път тази година в събитието ще се включат и международни диджей изпълнители, благодарение на подкрепата на посолството на Федерална република Германия. Събитието се провежда със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа“.  

Рени АТАНАСОВА