Фестивална академия - Варна е създадена по идея на Платформата https://varnafestivals.eu/. В инициативата участват обществени медии, институти за съхраняване и изследване на култура, професионални сдружения и организации: БТА, Българска фестивална асоциация, Държавен архив - Варна, Икономически университет - Варна, Обсерватория по икономика на културата, Радио Варна, Регионален исторически музей - Варна, Регионален телевизионен център - Варна, Регионална библиотека "Пенчо Славейков", съобщиха организаторите.

Фестивална академия – Варна си е поставила за цел да систематизира богатото нематериално културно наследство, отразено в многобройните фестивали, които Варна домакинства. Също така Академията подпомага насърчаването на постижения в организацията на фестивални събития и в тази връзка ще връчва годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона.

През 2022 г. Фестивална академия – Варна организира системно наблюдение на близо 40 фестивала, които се провеждат във Варна. От тях 13 бяха номинирани в четири категории:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС

Алея на книгата

Международен джаз фестивал "Варненско лято"

Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Фестивал на българския игрален филм “Златна роза"

ДИГИТАЛНА СРЕДА

Международен балетен конкурс - Варна

RADAR Festival Beyond

София филм фест – Варна

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА

Аспарухово пее и танцува

Европейски музикален фестивал

Международен музикален фестивал "Варненско лято"

Международен филмов фестивал “Любовта е лудост"

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин"

Международен фестивал на хвърчилата "Въздушни чудеса" През цялата година фестивалите във Варна бяха обект на наблюдение – интернет, социални мрежи, критически отзиви и публичното им финансиране. Анкетното проучване сред членовете на Фестивална академия - Варна и сред потребителите в интернет и социалните мрежи обработи над 450 анкетни карти. Като резултат, с първите награди на Фестивална академия – Варна бяха удостоени следните фестивали:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС

Международен театрален фестивал "Варненско лято", за представяне на актуални тенденции в националното и световното театрално изкуство в широк жанров спектър.

Наградата беше връчена от Валентина Добринчева от БТА – Варна на Антония Йовчева, директор на Дирекция "Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

ДИГИТАЛНА СРЕДА

София филм фест – Варна, за активното използване на интернет и социалните мрежи в популяризирането на фестивала.

Наградата беше връчена от Елица Виденова, завеждаща връзки с обществеността на Икономически университет – Варна. Организаторът на фестивала Александър Николов от Артин вижън филмс, благодари на Академията и на екипа си за високата оценка.

Международен балетен конкурс – Варна беше удостоен с извънредна награда от инициатора на Фестивална академия – Варна, Любомир Кутин. Независимо, че не се провежда от четири години, събитието се радва на най-голям брой последователи в социалните мрежи, който трудно може да бъде достигнат като показател. Любомир Кутин заяви желанието българските фестивали с висок престиж и принос в националната култура и международния диалог, да получават в дългосрочен план гарантирано финансиране, за да изпълняват благородната си и високоотговорна мисия.

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА

"Аспарухово пее и танцува“, за преобразяването на Аспарухов парк като територия за творчество и среща с културата и изкуството.

Наградата беше връчена от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище "Просвета – 1927“.

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин", за активната ангажираност на фестивала към изкуствата за деца.

Наградата получиха от Кристиана Димчева, главен библиотекар на Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – Варна, Веселина Калчева и Красимир Добрев, актьори от Куклен театър – Варна. Към тях се присъедини и водещата на церемонията Евгения Василева, актриса в същия театър.