Дни след Международния ден на детето и Празника на розата, в навечерието на Еньовден, на 8 и 9 юни 2024, Пловдив ще заискри с пищността на Второто издание на фестивала "Традиции и памет“.

Първото издание посрещна над 350 участника и беше на областно ниво. Те влязоха в надпревара за умения, вдъхновени от автентичния фолклор и традиции. Организаторите още от първото издание привлякоха участници от много селища от територията на област Пловдив като Цалапица, Ситово, Крумово, Рогош, Брестовица, Белащица, Калековец, Дълго поле, Калояново, Лилково, Труд, Ръжево Конаре, Асеновград, Пловдив и други.

"_Нямаме съмнение, че и в предстоящото издание на нашия фестивал ще посрещнем много таланти, вдъхновени от фолклора и традициите ни. След като през 2022-ра посрещнахме стотици участници, то и сега се вълнуваме, че ще дадем сцена на всички желаещи, които ще са двойно повече от първото издание. Няма как да скрием, че уникалното място за изява – Римски Стадион на Филипопол дава възможност за представяне пред разнообразна публика и гости на Пловдив от цял свят.

Разделите отново ще са три: певческо, хореографско изпълнителско изкуство и възстановка на български традиции и обичаи.

Във второто издание на фестивала, което е с национален статут, се очакват изпълнители и от доста далечни точки на страната ни, като гр. Суворово. Гости ще имаме и от Столицата, Елин Пелин, Костинброд, Банско, Смолян , Лозен, Пазарджик, Селци, Раковски , Царацово, Брестовица, Костиево, Хасково, Дълго поле, Труд, Дуванлий, Борово, Стара Загора, Величково, Белово, Карлово, Бенковски, Рогош , Катуница, Калояново и от много други близки и далечни фолклорни области",_ споделят от екипа на фондация "Традиции и памет“.

Второто издание на едноименния фестивал ще се осъществи на 8 и 9 юни 2024 г. на Римския стадион на Филипопол и е подкрепен от Община Пловдив по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“ - част от Културния календар на града за 2024 г.

Авторитетното жури е в състав: Проф. д-р Светла Калудова-Станилова, гл. ас. д-р Благовеста Калчева и майстор Стоян Маринов

Организаторите споделят, че всеки участник ще получи грамота, а отличените на призовите места - парична награда, диплом и специално изработени за форума купи.

В двата фестивални дни пловдивчани и гостите на града ще имаш възможността да се любуват на красиви носии, пищни танци, красиви ритми и вокални изпълнения от 09:30 до 17:30 ч. на Римски стадион на Филипопол.