Столичната община е готова да купи и да дари камери на КАТ, които измерват скоростта на движение. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с тежката катастрофа на столичния бул. "Сливница" , при която загинаха двама младежи, предаде репортер на "Фокус"

"Абсурдно е да гледаме как децата ни умират по пътищата. Тук няма невинни. Нужно е всички заедно да обявим война на скоростта, защото това, което убива е високата скорост. А булевардите в София са се превърнали в скоростни писти. Настоявам за строг контрол. Нужно е КАТ да постави допълнителни камери за скорост, а ние сме готови да купим допълнителни и да им дарим. Две от трите камери за скорост са дарени от нас. Имат достъп до всички камери на Столична община. Нужна е война срещу високата скорост", категоричен  кметът на София.

Тя е разпоредила да се възстанови работата на светофарите през нощта през бул. "Сливница" и очаква да минат процедурите и те да бъдат възстановени и по другите булеварди. 

"След катастрофата на бул. "Черни връх" заедно с МВР съгласувахме 4 места, на които Пътна полиция да постави камери за скорост. За да улесним максимално процеса, закупихме кутиите за поставяне на камерите и изготвихме проектите за захранването", допълни Фандъкова.

Тя поясни, че общината съдейства с всичко необходимо, но по Закон МВР отговарят за контрола на скоростта. "Първият закон, който Народното събрание трябва да приеме, е нашето предложение общинските камери да се използват за налагане на санкции за нарушения на пътя. От години настояваме това да се случи, защото общините изградихме работещи системи за видеонаблюдение", каза кметът на София.