Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова съобщи, че първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт в част от южните квартали вече са факт.

В социалните мрежи Фандъкова написа, че първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, е произведен. Доставките в София ще започнат през ноември и догодина проектът ще бъде стартиран, се посочва в поста. 

"В София са и първите два електрически буса за иновативния проект за градски транспорт "по заявка“. Работим по този експериментален проект с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, Националния институт по метеорология и хидрология, и Националното сдружение на общините в България“, пише Фандъкова.

Това ще даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура, като в същото време се използват електрически бусове с нулеви емисии.

Фандъкова обясни, че тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите "Манастирски ливади – запад“ и "Манастирски ливади – изток“, а следващият пробен маршрут ще е в зоната на местността Гърдова глава, квартал "Бояна“, жилищните комплекси "Бъкстон“, "Павлово“ и част от "Красно село“.