Метрото е гръбнакът на градския транспорт в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за Агенция "Фокус", предаде репортер на "Фокус".

"Отбелязваме 25 години от пускането на първият участък от столичното метро. За четвърт век метрото се разви изключително бързо. Когато станах кмет имахме 9 и половина километра метро, сега са 52 км и 47 метростанции. За мен винаги това е бил най-големият стратегически проект. Мисля, че всички са съгласни, че с този проект променихме града. Направихме София истинска европейска столица. Нашето метро служи за пример, това е изказване на представител на ЕП", изтъкна кметът.

"Разбира се, моята задача, освен налагането на метрото като стратегически проект, е осигуряване на финансирането. Това невинаги е лесно. Разбира се, благодарна съм на всички, които помагат в тази задача. Много хора имат принос, но най-вече съм благодарна за хората, които работят както по проекта по развитието на метрото, така и в самото метро по експлоатацията. Софийското метро е едно от най-приятните и чисти метрополитени в цяла Европа", заяви Фандъкова.

Тя обърна внимание, че има редица събития, с които ще бъде отбелязана тази годишнина - днес се провежда научна конференция, защото метрото е и иновативен проект. По думите й ползите от метрото са много, освен удобството за придвижването на гражданите, с метрото спестяваме 90 хил. т вредни емисии. Кметът добави, че най-важното за нея е строителството да не спира и метрото да продължава да се развива.

"В момента строим 3 км към кв. "Левски" с 3 метростанции. Тази година ще започнем и строителството на още 6 км през "Слатина" покрай зала "Арена София" до Окръжна болница. Много важен участък, защото той ще обслужва една голяма част на София. Едновременно с това подготвяме и следващите участъци - единият от тях е връзката на "Обеля" с "Люлин". Една метростанция, на която предвиждаме да изградим и малка ЖП станция. Наложихме и това, че заедно с метрото променяме и градската среда. Обновяваме булевардите, построихме 9 буферни паркинга. Тоест това е много по-голямо от самото транспортно обслужване", обясни тя.

Според думите й метрото заема 35% дял от градския транспорт, но с построяването на новите участъци, метрото ще обслужва над половин милион души дневно и ще заеме 50% от градския транспорт. Тя обърна внимание, че метрото е гръбнакът на градския транспорт и колкото повече то се разширява, толкова по-удобен е наземният транспорт, който има задачата да довежда хората до него.