Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" постави началото на изпращанията на дванадесетокласниците в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус". Специален гост на тържеството на зрелостниците бе зам. областният управител Станислав Николов, съобщават от Областна администрация - Велико Търново.

126 абитуриенти от Випуск 2023 дефилираха по червения килим пред директорката Смилена Тодорова, своите учители, родители и съученици. Гимназията изпрати абитуриентите си с много емоции, радост, сълзи, шоу и топли послания.

"Пред себе си виждам едни млади личности, с чисти и необременени погледи. Личности, готови да направят следващата стъпка в своя живот - да поемат по пътя на своята житейска реализация. Познавам педагогическия колектив и ръководството на езикова гимназия и съм уверен, че вие – абитуриентите от випуск 2023 сте подготвени за всички предизвикателства на утрешния ден. А те няма да са никак малко. Днес е ден за радост и веселие! Забавлявайте се подобаващо, но нека ви призова за отговорност. За съжаление не са малко случаите, в които празникът се превръща много бързо в нещастие. Бъдете бдителни, пазете себе си и своите приятели, стойте настрани от неприятности! Аз ще бъде много благодарен, ако след месец, като отмине трепета от празненствата, направим една равносметка и там няма нито един пострадал абитуриент. Бъдете горди с пътя, който сте извървяли дотук! Не забравяйте кой ви е помогнал да сте това, което сте! Обичайте родината си, където и да идете и не забравяйте винаги да се връщате, защото България ви обича и има нужда от вас! Честит празник и На добър час“, пожела на младите хора заместник областният управител.

Директорката на ПЕГ Смилена Тодорова също поздрави своите възпитаници и няколко пъти отброява с тях до 12. Тя награди с плакети Ванеса Мюл и Даница Хрстова, които са пълни отличнички на випуска и връчи грамоти на всички абитуриенти с постижения от международни и национални първенства.

Най-емоционалният момент бе в края на тържеството, когато младите хора и техните преподаватели изпяха заедно култовата песен "Клетва" от българският филм "Вчера".