Филиалът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу един заподозрян за измама с евросубсидии, съобщиха от базираната в Люксембург институция.

Обвиненията са в резултат на разследване на проекти за отглеждане на селскостопански продукти, финансирани изцяло от ЕС.

Смята се, че през януари 2020 г. заподозреният подал от името на три различни компании молби до Областна дирекция "Земеделие" - Пловдив за финансиране с отпуснати на България средства по Гаранционния фонд за земеделски проекти. Това трябвало да стане по схемата за обвързано с производството подпомагане на отглеждането на зеленчуци. Общата сума, за която заподозреният кандидатствал, е 190 000 евро.

Според доказателствата той предоставил редица документи като фактури за продадена продукция, за да докаже минималното количество на производство. В молбата било посочено, че на определени парцели имало значително производство. Разследването обаче установило несъответствия между декларираната продукция и действителната реколта.

Ако бъде признат за виновен, заподозреният може да получи до 6 години затвор и да бъде глобен до 5000 евро.