Европейският музикален фестивал Варна 2022 завършва по един предизвикателно интересен начин - с концерт на набиращата сила формация “UnTraditional Trio" днес в Градската художествена галерия – Варна, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Варна. Триото събира трима изявени изпълнители на три много различни инструмента - гъдулка, пиано и маримба. Христина Белева се включва с гъдулка, Димитър Горчаков с пиано, а Василена Серафимова с маримба.

Василена Сефаримова, в която публиката в морския град се влюби по време на гостуването й на ММФ “Варненско лято", обобщава замисъла на това нетрадиционно трио пред Нина Локмаджиева:

“Специфичното за нашата формация е, че и тримата идваме от различни култури - Христина Белева с гъдулката, разбира се, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо образование, но се развива най-вече в джаз и композиция, аз съм с класическо образование и съвременна музика, но работя много и в джаз проекти, и в електронна музика - все неща, които смесват жанровете. По този начин и тримата сме донесли нещо от нашите хоризонти и сме опитали да направим една интересна комбинация, която съчетава наши композиции и фолклорни мотиви.

Например работим по българската народна песен “Лале ли си, зюмбюл ли си", която представяме по един по-интересен начин. Започваме с една много дълга импровизация с по-минималистично електронно звучене и в един момент изгрява като слънце “Лале ли си, зюмбюл ли си" от средата на тази импровизация. Опитваме се с лични композиции или с народни произведения да поднесем по-интересно звучене, нещо, което да е по-ново и да изненада публиката. Самата комбинация на нашите инструменти е доста нестандартна - маримба, пиано и гъдулка, даже и малко  глас използваме на моменти.

Определено сме в авангардното звучене, не в смисъл на авангардно съвременно, а по-скоро самата организация, самата ни съвместна работа е малко по-различна. И има много свобода в начина ни на работа дори, защото ние се виждаме, определяме рамката, в която ще свирим, но не всичко е написано, както при една класическа комбинация. Ние се опитваме да си дадем свободата и да можем да покажем чувствата, които ще ни дойдат на момента. Имаме рамка, но цветовете и багрите ги слагаме на самия концерт. Така ще бъде и във Варна, която ние много обичаме и очакваме с радост срещата с варненската публика на 12 октомври."

Концертът, който ще бъде представен на Европейския музикален фестивал Варна, е част от проекта “Нова музикална сцена", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" (https://ncf.bg/bg) по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна, Национален фонд “Култура" (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион" и “Bella Vita Residence", строителна фирма “Комфорт", Варненска строителна компания, “Солвей Соди", “Логос" недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс" и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.