Община Свищов се включи в инициативата "Дунавски и Черноморски фар", предаде кореспондент на "Фокус". От пресцентъра на администрацията в крайдунавския град уточняват, че срещата е била част от "Мисия Възстановяване на нашия океан и води" и се е провела в Румъния.

Основният акцент е бил стартирането на проект EcoDalli, финансиран в рамките на Програма Хоризонт Европа.

"Проект EcoDaLLi е вграден в мисията "Възстановяване на нашия океан, морета и води до 2030 г." и ще помогне за постигане на целите за сладководните води на Европейския зелен пакт, като интегрира системен подход за възстановяване, защита и опазване на целия Дунавски басейн, осигурен чрез координирани действия. Основната му цел е да централизира структурите за управление на река Дунав по отношение на иновативни решения за подобрено екологично възстановяване, защита и опазване на басейна на река Дунав и неговата Делта, чрез насърчаване на по-силна иновационна екосистема в рамките на добре свързана "Practices Living Lab System", подкрепена от дигитален портал, напълно свързан с платформата за изпълнение на мисията", разясняват от Свищовска община.

Според аднимистрацията, подобреното управление на ниво Дунавски басейн, базирано на специални инструменти на EcoDaLLi, ще насърчи иновативни решения, ще промени нагласите относно възстановяването на водните екосистеми и изменението на климата и ще развие стойностни вериги, базирани на екосистемни услуги.

Конкретни инициативи все още не са набелязани, но от Община Свищов уточняват, че ще продължат плана си за развитие и в новия програмен период чрез привличане на европейски средства по директиви на Европейския Съюз.