Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво получи от Съвета на Европа Община Свищов. От месната администрация уточняват за "Фокус“, че са били отличени по време на форума "Българските общини – постигане на европейски стандарт за качество на управлението на местно ниво“. Негов организатор е Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Целта на събитието е да се представят добри практики за развитие и укрепване на местното самоуправление и местната демокрация в България. В него участваха членове на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, национални експерти, представители на НСОРБ, на българските общини, на МРРБ, на Съвета на Европа.

Практиката, която Община Свищов представи, е свързана с разработената Платформа за разделно събиране на отпадъци в региона от юридически лица. Тя има за цел да проследява напредъка на регистрираните юридически лица по дейности, свързани с разделното събиране на отпадъци, като същевременно ги обучава в правилата за това. Освен това насърчава екологичното мислене и допринася за повишаването на екологичната култура на обществото. Платформата е базов проект, който може да бъде разширяван, допълван и надграждан с още участници, дейности и функции и кореспондира с общинските политики в сферата на екологията и Програмата за управление на отпадъци в община Свищов.

Останалите, които бяха отличени, са общините Ардино, Банско, Берковица, Вълчи Дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Доспат, Каспичан, Кнежа, Костинброд, Левски, Ловеч, Павликени, Поморие, Раковски, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян и Търговище.