Европейската нощ на музеите и галериите е с много локации и предложения в Добрич тази събота, предаде репортер на "Фокус". Жители и гости на добруджанския град имат възможност да изберат място и културно събитие, което да съпреживеят според своя вкус и емоционална потребност.

От 11:00 до 23:00 ч. Художествената галерия ще работи при отворени врати (вход свободен). Посетителите могат да разгледат постоянните експозиции "Живопис", "Графика", "Скулптура", също тематичните маршрути "Златото на Добруджа", "Хартията", "Художници от Добрич" и гостуващата изложба "FIGHT" на PRINT NEST. 

От 14:00 до 18:00 ч. ще бъде представена изложба на открито на ученици от Професионалната гимназия "Тодор Рачински" в град Генерал Тошево. От 16:00 до 18:00 ч. децата ще имат възможност да се включат в занимания в Работилницата за въображение с тема "Графични техники". Последното събитие в галерията е с начален час 19:00 - фестивал "Карантина" гостува в Добрич с кинопрожекция.

В Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич събитията започват в 10:00 ч. в АЕМО "Старият Добрич" с публична лекция "Добрич в миналото“ с лектори музейните специалисти Десислава Христова и Цветан Сашев. Те ще представят различни периоди от развитието на добруджанския град.

Основен акцент в празничната програма на РИМ е изложбата "Някога в Добрич“. Тя проследява важни етапи от развитието на стопанския, културния и просветния живот в периода от Освобождението до 40-те години на ХХ век. Чрез богат документален, архивен и снимков материал и над 300 атрактивни експоната от фондовете на отдел "Етнография“ и "Нова и най-нова история“ експозицията илюстрира основни моменти от изграждането на структурите на новата административна власт след 1878 г. На фокус е променящият се облик на Добрич и постепенното утвърждаване на града като активен стопански, търговски, занаятчийски и културен център с добре развито кредитно, печатно и образователно дело.

Ден на отворените врати е обявен във всички обекти на музея. Те ще приемат посетители до 24 ч. Музикална програма ще поднесат музиканти и певци от Арт център "Палитра“ с директор Иван Иванов и атрактивните танцьори от различни възрастови групи при Салса клуб "Десита“ с ръководител Десислава Тодорова. Мястото е пространството пред Музея в Градски парк "Свети Георги“ от 18:00 до 20:00 ч. 

Жулиета НИКОЛОВА