Денят на Европа - 9 май, ще бъде отбелязан в Добрич с разнообразни събития. Техен организатор е екипът на Европа Директно в добруджанския град, предаде репортер на "Фокус"

В радиопредаване ще бъде поставен акцент върху темата "Върховенството на закона,демокрацията и зачитането на европейските ценности". То ще бъде излъчено във времето между 10:00 и 11:00 ч. по местното радио. Ще бъдат дискутирани ценностите, на които се основава Европейският съюз и тяхното прилагане в нашата страна с представителите на местната власт - кметовете на Добрич и Шабла – Йордан Йорданов и Мариян Жечев, членове на мрежа от представители на местното самоуправление в ЕС, по проект на Европейската комисия "Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“, с цел подобряване на комуникацията по въпросите на ЕС. Ще участва и адвокат Юрий Митев, представител на адвокатурата като институция, която защитава правата на хората  в случай, че те бъдат нарушени.

От 11:00 ч. ще се състои среща с представителите на европейските мрежи на територията на област Добрич. Мястото е залата на Търговско-промишлената палата, домакин отново е Европа Директно Добрич. Поканени за участие са Областен информационен център - Добрич, МИГ Добричка, МИГ Тервел-Крушари, МИГ Балчик – Генерал Тошево,  Сдружение "Местна Инициативна Рибарска Група - Шабла-Каварна-Балчик", EURES  съветника към Бюрото по труда в Добрич и представители на Финансово-стопанската гимназия, която е сред училищата посланици на Европейския парламент.  Ще бъдат представени дейностите на мрежите и ще бъдат обсъдени възможностите за взаимодействие и организиране на съвместни събития.

В Кино-клуб "Икар" при вход свободен от 14:00 ч. ще има прожекции на късометражни филми, създадени в рамките на европейски инициативи, които насърчават демократично и гражданско участие на хората в техните общества и Европа - "Европейско наследство за гражданска ангажираност и участие". В програмата са включени: “Фестивал на изкуствата за правата на човека в Дъблин", който свързва изкуствата с гражданското общество и показва ролята им за насърчаване правата на човека. Филмът среща с организаторите на фестивала. “Нашето бъдеще е в нашите ръце - Петъци за бъдеще".

Това е глобално движение "климатична стачка“, започнало през август 2018 г., когато 15-годишната тогава Грета Тунберг стартира училищна стачка, свързана с промените в климата. Филмът разказва историята на организацията "Младежи за Климата" във Валенсия, Испания, част от движението ПЕТЪЦИ ЗА БЪДЕЩЕ. Ще бъде представена и поредицата “Моята история": “Събуждане за живота", “Лайден на ролери", “Шот енергия". В 3 късометражни филма млади хора с различен произход разказват своите истории за предизвикателства и преживявания си по време на пандемията и за инициативите, които са организирали.

Жулиета НИКОЛОВА