Еврокомисар Мария Габриел проведе среща със студентите и ръководството на пловдивския аграрен университет, предаде репортер на "Фокус".

Темата на срещата бе "Иновации и образование- изграждане на синергия за по-добри възможности", която е част от програмата "Еразъм+". 

Еврокомисар Габриел изрази своите благодарности към усилията, които пловдивският университет полага, за да бъде част от европейската програма и поздрави присъстващите. 

"Сърдечно благодаря за топлия прием. Много е хубаво да си в Пловдив и в България. Искам да благодаря за прекрасната организация на това събитие. За мен е чест да съм с вас днес", обърна се тя към всички в началото на събитието и допълни:

"Обединява ни това, че вярваме в силата на образованието и иновациите. Радвам се, че тази дискусия се домакинства от Аграрния университет, който е част от една европейска иновационна екосистема. Вече повече от 70 години формирате таланти в области, жизненоважни за всеки един от нас. Създавате умения и нагласи, необходими за развитието за бизнеса и иновациите в Европа. 

Можете да се гордеете с тези постижения, както ние се гордеем с усилията ви и талантите на всички студенти и ръководители, професори, лектори. Нещата, които са водещи за вас, са водещи и за Европа. Всички знаем, че за да сме успешни, не можем да го постигнем, ако работим самостоятелно. Много важно е да се обединим като екип и да обединим ресурси, за да постигнем желаните европейски резултати." 

Еврокомисар Мария Габриел добави, че Пловдив е пример за Европа заради многобройните иновативни местни екосистеми. Тя си постави за цел, че до 2025 г.  да има 1 000000 таланта в областта на технологиите.

"Европа има нужда от инвестиция в хора с умения и таланти в технологиите, за което искам да поздравя този прекрасен университет, който всеки ден обучава и развива талантите на бъдещите лидери в тези сфери.", добави Габриел.