Тайните на кулинарията и богатството на професията разкриха топ готвачи в съботния ден в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Залата на Културния център се оказа малка за всички желаещи да се докоснат до някои от най-големите имена в бранша не само у нас. "Еволюция на вкуса“ – Национален кулинарен форум за модерна кухня Chef’s Secrets събра близо 500 присъстващи, а наситената с полезна информация за най-новото в сектора на туристическия и кулинарния бранш споделят експерти в областта. Началото бе дадено малко след 9.00 сутринта, а форумът продължава до късния следобед.

"Нека заедно надграждаме това събитие и всяка година го реализираме все така успешно. Благодаря на организаторите, както и на министър Илин Димитров и на заместник-министъра на земеделието Георги Събев, че са тук. Наясно сме, че младите хора, които учат в професионалните гимназии, а след това и в университетите с кулинарна насоченост, рядко продължават да се развиват в професията. Събития, като днешното, са местата, където се пали искрата да се усъвършенстват в тази сфера“, каза при откриването ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева.   

"Интересът се оказа по-голям от капацитета на залата, което може само да ни радва. Надявам се този форум да бъде превърнат в традиция за града и гилдията, но и за младите хора, които имат възможност да преоткрият себе си“, пожела успех от сцената на Културен център "Стара Загора“ и зам.-кметът Красимира Чахова.

"През годините, в туристическия бранш се говори за реклама, пътища, хотели, оборудване, но нещо все остава неизказано – това е качеството. То идва от хората, от всички вас. Всяко едно смислено начинание, като това, на което сме гости днес, ще бъде подкрепено от Министерството на туризма, но и на земеделието, защото ние вървим ръка за ръка. Вие сте бъдещето на туризма – без вас няма да го има. Не е пресилено, защото може да имаме най-красивата природа, хотели, но ако нямаме добре обучени кадри – даващи сърце и душа, то нищо не се получава. Надявам се догодина да сме в три пъти по-голяма зала, защото виждам, че има смисъл от такива форуми“, обърна се към присъстващите министърът на туризма. Той връчи грамоти за особен и значим принос на организаторите на събитието - Българската асоциация за кулинарна култура и Chef`s club България.

Водещият на "Експлозия на вкусовете“ – корифей на сладкишите, шеф Ради Стамболов, припомни, че всичко, което влиза в чиниите е благодарение на земеделието, като след това даде думата на зам.-министър Събев. "Правенето на политика в сферата на храните не е отпаднало като наш ангажимент, въпреки че вече не сме Министерство  на земеделието, храните и горите. Напротив – с много желание и страст работим в тази посока. През декември, приехме Рамкова програма за местни и регионални традиционни продукти, като мотото на кампанията е "България – страна на хилядите вкусове“, виждам, че слогана на събитието, което ни обединява тук, е в същия дух. Вкусовете, на които е богата нашата страна, са хиляди, има с какво да се гордеем. Радвам се, че пред мен виждам много млади хора, много ентусиазъм, за да бъде възстановен и надграден секторът. Вярвам, че ще работите за издигане на качествените български вкусове, които може да представяме“, сподели Георги Събев.

Национален кулинарен форум за модерна кухня Chef’s Secrets – в превод тайните на шефа, е уникална възможност за учениците, които дойдоха от цялата страна да попият тънкостите на занаята от знакови имена в различни направления на кулинарията.

Възпитаници на 26 гимназии, заедно със свои учители, са част от професионалното събитие, а близо 20 презентатори дават насоки как се случва магията в кухнята и какви са най-новите тенденции.

Паралелно, във фоайето на залата, има пъстро кулинарно изложение, което представя освен храни и напитки, така и оборудване, облекло и консумативи.

Организатори на събитието са Шефс Клуб и Българска асоциация за кулинарна култура, с подкрепата на Община Стара Загора и десетки приятели.

Рени АТАНАСОВА