Около 560 деца и над 60 учители и непедагогически персонал бяха евакуирани за пет минути от сградата на СУ "Ангел Каралийчев“ в град Стражица. Това се случи при проиграване на Общинския план за защита при бедствия в частта "Земетресение“, съобщават за Агенция "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново. В обучението се включи дежурната смяна от Районната противопожарна служба, двадесет членния доброволен отряд към Общината и дежурния екип към местния филиал на Центъра за спешна медицинска помощ.

Медиците оказаха първа помощ на две пострадали учителки, а доброволците и пожарникарите угасиха "пожар“, пламнал на покрива на учебната институция, вследствие на късо съединение в ел. инсталацията. Освен това, чрез специализирана техника, евакуираха от третия етаж ученичка, която не е успяла да напусне своевременно училищната сграда.

Общинският план за действие при земетресение бе проигран под ръководството на кмета на Стражица Йордан Цонев, Общинският щаб за изпълнение на плана и Велчо Петков – главен специалист по отбранително-мобилизационна подготовка към Областна администрация - Велико Търново. На място беше и комисар Красимир Кръстев - директор на РД "ПБЗН“. Целта на учението бе да се повиши готовността на органите за управление и населението за осъществяване на защита при земетресение, подобряване взаимодействието между местната администрация, териториалните структури, ведомствата и фирмите по време на природно бедствие, както и подобряване практическите умения на доброволците от Общинския доброволен отряд.

Беше разиграна ситуация на възникнало земетресение в 9:00 часа на територията на област Велико Търново с епицентър на около 7 км. североизточно от град Стражица в района на село Асеново. Въображаемият трус е с магнитут 4,5 по скалата на Рихтер и интензитет VI-VII степен по скалата на МШК. Вследствие на земетресението са възникнали повреди и разрушение на сградния фонд, десетки хора са оставени без подслон, електрозахранването е прекъснато в град Стражица и село Асеново, а заради скъсан хранителен водопровод от напорен резервоар общинският център и населеното остават и без вода. За целта там беше обявено бедствено положение до второ нареждане, а всички аварийни групи и екипи получиха инструкции за бързи и адекватни действия.