Кметът на Благоевград Илко Стоянов отговори на един от най – задаваните въпроси от жителите на областния център – защо в града вече не се провежда фестивала "Франкофоли“. По време на пресконференция той обясни, че когато е станал кмет, една от първите срещи, които провел, била с представители на френското посолство. По време на разговорите е коментиран и фестивала, като е станало ясно, че той няма общо с френската държава, а е частен, предаде репортер на "Фокус“.

"Оказа се, че представител на частната фирма е бившия зам.-кмет на Община Благоевград Христина Шопова. Това означаваше, че ние трябва да сключим договор с нея. Това ни се стори неправилно, още повече, че над 5 млн. лв. са похаречени за провеждането на фестивала "Франкофоли“ от бюджета на общината. Дадени са над 5 млн. лв, за провеждането на фестивала от 2016 до 2019 година“, каза още Стоянов.

Кметът уточни, че е счел за нередно да се сключва договор с бившия зам.-кмет на общината при положение, че срещу тези 5 млн. лв. от бюджета Благоевград не е получил нищо. Според Стоянов е можело поне общината да получи марката на "Франкофоли“.

"Хората имаха двупосочно мнение за този фестивал. За мен 5 млн. лв. са много пари, без никаква приходна част. За последната година е даден 1.6 млн. лв. безвъзмездно. Без нито един лев приход. От миналогодишния фестивал, който проведохме и който вече е запазена марка на Благоевград - Blagoevgrad Southwest Festival имаме приходи в размер на 100 хил. лв., а самият той струваше около половин милион. Казвам това, за да видите разликата в стойностите“, допълни той.

По думите на Стоянов Blagoevgrad Southwest Festival с участието на Горан Бреговия и Ищар е бил приет добре от хората, но освен това е донесъл приход за бюджета за разлика от "Франкофоли“.

"Не сме затворили вратата за провеждането на фестивала "Франкофоли“, но на тази етап не може да си позволи такъв фестивал“, уточни Стоянов и допълни, че все пак Благоевград няма да остане без лятно музикално събитие. В периода 8 – 9 септември предстои провеждането на Blagoevgrad Southwest Festival 2023, като в рамките му ще вземат участие балкански изпълнители.