С голям конкурс-спектакъл за 56-и път бе избрана “Девойка Кюстендилска пролет“, предаде репортер на "Фокус“. Изборът се състоя на площад "Велбъжд“ пред многобройна публика.

Носителка на короната и символ на града стана Моника Йорданова под номер 10. Та е на 17 години, ученичка в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон“. Първа подгласничка е Мирела Славова с номер 5. Тя е на 16 години, ученичка в Езикова гимназия “Доктор Петър Берон“. Втора подгласничка е  Дияна Георгиева– с номер 8 . Тя е на 17 години, ученичка в ПМГ “Проф. Емануил Иванов“.

"Девойка на публиката“ е номер 2  - Радина Петрова, която бе избрана чрез SMS гласуване, продължило и по време на спектакъла. Радина е на 17 години, ученичка в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт “Йордан Захариев“.

Тази година в конкурса участваха 14 девойки, които се представиха в три кръга – с официални облекла, с автентични народни носии и със спортни облекла. Те бяха оценявани от жури, включващо девойките, победителки от миналогодишни конкурси. Водещи на програмата бяха артистите Игор и Иван, а в празничния концерт участие взеха  група "СкандаУ“, Трио "Фида" към Хор "Нуша" и "Чинари Drums" .

Победителката в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет“ 2023 получава парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и "Девойка на публиката" по 850 лв. Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил - официалните тоалети и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Тържествата по случай празника "Кюстендилска пролет" ще продължат на 21 март.

Венцеслав ИЛЧЕВ