Мъжете от област Кюстендил са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа в сравнение с жените. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Кюстендил за изминалата година, предаде репортер на "Фокус“. 76 % от силния пол в региона редовно използват интернет. Това се случва при 66,1 % от жените.  

83.2% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 71.7% от лицата на възраст 16 – 74 навършени години използват регулярно интернет - всеки ден или поне веднъж седмично.

През периода април – юни 2024 година се провежда анкетно изследване "Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2024 година“.  

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно управление, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

В област Кюстендил  ще бъдат анкетирани 78 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години.