Вече са ясни резултатите от проведеното през месец април състезание, организирано от Община Кюстендил и "Екопак България“ы съобщиха за "Фокус“ от Община Кюстендил. Състезанието беше между училищата в Кюстендил и бе с екологична насоченост.

Всички 8 училища, взели участие са се представили подобаващо, като общото събрано количество на годните за рециклиране отпадъци е 652 кг, от които 77 кг алуминиеви кенчета и 576 кг пластмасови бутилки. Безспорен първенец със събрани 221 кг, пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета е Начално училище "Свети Климент Охридски“. На второ място със събрани 197 кг е ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“. Всички участници  вече са получили кошове за разделно събиране на отпадъци с помощта, на които да продължат добрата практика, а за първите и вторите в надпреварата, е имало и  комплекти с топки за волейбол, футбол и баскетбол.

Кампанията продължава, като целта е да се увеличи с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината Кюстендил, за периода от март до декември 2023 година спрямо същия период на миналата година. Ако целта бъде постигната или надмината, ЕКОПАК ще осигури възможност за животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест, от която могат да се възползват всички граждани на Община Кюстендил. При успешен резултат от кампанията ще бъдат поставени един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в града.

Венцеслав ИЛЧЕВ