Дни преди Деня на славянската писменост и култура – 24 май определиха тазгодишните носители на наградата на Община Велико Търново "Св. Патриарх Евтимий Търновски“. Призът се връчва за постижения в сферата на образованието, предаде кореспондент на "Фокус“.

За "Учител на годината" за 2022/2023 година в предучилищното възпитание най-много гласове от членовете на комисията е получила д-р Тодорка Габрова – старши учител по музика в ДГ"Слънце“ и ДГ"Здравец“ във Велико Търново.

"Учител на годината" в начален етап на образование ще е Таня Чолакова - старши учител в начален етап в ОУ "Димитър Благоев“ - Велико Търново. За "Учител на годината" в прогимназиален етап на образование е избрана Руска Драганова – Христова – старши учител в прогимназиален етап в ОУ "Бачо Киро“ - Велико Търново. В гимназиален етап на образование носител на наградата ще е Борислав Марковски – главен учител по физика и астрономия в ПМГ "Васил Друмев“ - Велико Търново. Журито присъжда Наградата на Община Велико Търново "Св. Патриарх Евтимий Търновски" за "Колектив на годината" за 2022/2023 година в областта на предучилищното образование на ДГ"Здравец" - Велико Търново. Призът "Колектив на годината" за 2022/2023 година в областта на училищното образование ще получи ПГСАГ "Ангел Попов“, град Велико Търново.

Наградата "24 май“ на Община Велико Търново през 2023-а ще отиде при Даница Христова, дванадесетокласничка от ПЕГ "Проф. Д-р Асен Златаров“. През целия курс на обучение от IX до XII клас Даница е с отличен успех. Тя учи в профил "Чужди езици“ – френски и английски.

Всички отличия ще бъдат връчени на специална церемония на 23 май. Тя ще започне в 18:00 часа и ще е в парк "Асеневци“. При неблагоприятни атмосферни условия събитието ще се проведе в Художествена галерия "Борис Денев“.

Луиза ТРАНЧЕВА