Националният тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" се провежда с подкрепата на Общество за фолклор, ОФА "Загоре“, предаде репортер на "Фокус". Датите на провеждане ще бъдат 31 август и 1 септември 2024 г. /събота и неделя /. При проявен интерес от страна на участниците в събора (изпълнители и художествени ръководители) домакините имат готовност да организират на 30 август (петък) дискусионен форум и творческа работилница "Фолклорът в съвременността“ с водещи специалисти и експерти.

Съборът ще се проведе на Старозагорските бани - национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр. Стара Загора, в полите на Средна гора. Целта е съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на вековната ни култура и бит, както и популяризиране на природния феномен "Богородична стъпка" и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.

В събора могат да вземат участие:

- групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките до 10 минути.

- певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения с обща продължителност до 8 минути.

- фолклорни танцови групи, клубове и ансамбли, представящи изворен фолклор – програма в рамките до  8 минути.

- индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) - до 5 мин. за всеки индивидуален изпълнител.

- детски фолклорни, танцови, инструментални и певчески колективи – с обща продължителност до 8 мин.

Участниците в събора се явяват на 31 август и 1 септември на I и II сцена, а детските формации и индивидуални изпълнители – само на I сцена. Времетраенето на изявите не бива да надвишава посоченото в регламента. Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките за участие.

Организаторите изготвят програма на събора, в която се посочват дата, час и сцена за явяване на всички състави и изпълнители, подали предварителна заявка до посочения срок (05.08.2024 г.).

При пристигането си в деня на събора – 31 август или 1 септември – участниците са длъжни да уведомят за това отговорниците на съответните сцени, а 30 минути преди обявения в програмата час на представяне, същите трябва да се явят на съответната сцена. Всички коменданти и организатори на събора носят отличителни баджове.

При евентуално пропускане на реда на явяване от страна на участниците, същите ще се явят или във време, определено им от съответния отговорник на сцената, или в края на предварително обявената програма.

Програмата ще бъде публикувана на официалния сайт на Община Стара Загора, Facebook страницата на Отдел Култура - "Култура и туризъм към Община Стара Загора“ и изпратена на участниците по посочен от тях e-mail или по пощата.

Повече за реда на провеждане на събитието може да откриете ТУК.