След оспорвана надпревара Второ основно училище "Петко Р. Славейков“-Стара Загора извоюва първо място на общинския кръг в Националната ученическа викторина по безопасност на движението под надслов "Да запазим децата на пътя!“, предаде репортер на "Фокус". Второ и трето място си поделиха ОУ "Георги Райчев“ и ОУ "Кольо Ганчев“.

Във викторината пребориха сили със знания и умения отбори от четири училища от града – II ОУ "П.Р. Славейков“, ОУ "Георги Райчев“, СУ "Иван Вазов“ и ОУ "Кольо Ганчев“. Началникът на отдел "Образование и младежки дейности“ Станимира Димитрова даде старт на общинския кръг на викторината по безопасност на движението "Нека вие да бъдете посланици сред вашите връстници на това какво поведение трябва да имат управляващите на моторни превозни средства, велосипедистите и пешеходците. Да бъдете добрият пример и с вашите действия да допринесете в това пътищата ни да бъдат едно по-безопасно място!“, каза Димитрова.

Викторината се състоя от 3 кръга. В първи кръг състезателите решаваха теоретичен тест-листовка от 20 въпроса, във втори кръг - викторина от 10 въпроса, а в трети - решаваха практическо задание от 3 части.

Жури в състав Желязко Желязков - полицейски инспектор – сектор "Пътна полиция“ – председател на журито, Радеа Делчева – старши експерт в звено "Организация на движението и аварийна поддръжка“ и Петко Крумов – началник отдел "Спортни дейности“, оценяваха трите кръга на викторината.

Общинския кръг от Националната викторина по безопасност на движението – "Да запазим децата на пътя!“ се организира със съдействието на Община Стара Загора и сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР Стара Загора.

Целта на викторината е учениците да изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно движение на пътя. Практическите умения са свързани с вземане на решение за правилно поведение в пътната среда. Акцентът на обучението от 5 до 7 клас пада основно върху знанията и уменията им като пешеходци, пътници и велосипедисти.

Отборът на II ОУ "П.Р.Славейков“, ще представя Община Стара Загора на Областният кръг на викторината

Четири са етапите на провеждане на Националната ученическа викторина – училищен, общински, областен и национален. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Национален дворец на децата, Главна дирекция "Национална полиция“ – сектор "Пътна полиция“, Съюз на българските автомобилисти, и Български червен кръст.